Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kríza Kubu pritlačila k stene. Zaviesť museli prídelový systém na potraviny
Zdielať na

Kríza Kubu pritlačila k stene. Zaviesť museli prídelový systém na potraviny

HAVANA / Kubánska vláda v piatok oznámila, že kvôli vážnej ekonomickej kríze v krajine spúšťa prídelový systém na kurčatá, vajcia, ryžu, fazuľu, mydlo a ďalšie nedostatkové základné produkty.

Kubánska ministerka obchodu Betsy Diazová Velázquez zo zhoršenia hospodárskej situácie obvinila administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá sprísnila obchodné embargo na Havanu.

​Podľa ekonómov však za ekonomickú krízu na Kube môže rovnakou alebo väčšou mierou aj pokles pomoci dovážanej zo spriatelenej Venezuely. Tá je pre Kubu kľúčovým partnerom, pretože ostrovnej krajine, napriek zúfalej situácii vlastnej ekonomiky, stále poskytuje surovú ropu. Dodávky tejto suroviny, ktorú Kuba využíva v energetike a pre získavanie tvrdej meny na otvorených trhoch, však klesli o dve tretiny.

Kuba dováža zhruba dve tretiny potravín za asi dve miliardy USD ročne. Krátke výpadky v dostupnosti jednotlivých položiek sú bežné už roky. V posledných mesiacoch však chýba stále väčšie množstvo výrobkov a na nedostatkový tovar, ako sú kurčatá alebo múka, sa do niekoľkých minút vytvoria dlhé fronty. 

Niektoré produkty sú na prídel už v mnohých častiach krajiny, obchody napríklad obmedzujú množstvo, aké si jedinec môže zakúpiť. Týka sa to napríklad kuchynského oleja. Nové opatrenie sa zrejme dotkne celej krajiny, kde žije 11 miliónov ľudí.

Obchody s potravinami sú na Kube štátne a každý Kubánec má k dispozícii potravinové lístky. Položky ako kurčatá, mydlo, ryžu, fazuľu, vajcia a podobne si po novom Kubánci budú môcť zakúpiť len v obmedzenom množstve.

Napätie vo Venezuele sa stupňuje, pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy