Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Srí Lanke stále platia zvýšené bezpečnostné opatrenia. Slovákov útoky neodradili
Zdielať na

Na Srí Lanke stále platia zvýšené bezpečnostné opatrenia. Slovákov útoky neodradili

KOLOMBO / Dva a pol týždňa po teroristických útokoch na Srí Lanke sa situácia upokojuje. Slováci, ktorí poznajú Srí Lanku ale tvrdia, že v mestách je aktuálne vidieť menší počet cudzincov. Tamojšie deti sa ale môžu vrátiť do škôl, hoci v krajine naďalej platia zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Bombové útoky z 21. apríla na kostoly a hotely ostrovnej krajiny, si vyžiadali stovky mŕtvych a stovky zranených. Bezpečnostné zložky už vedia, že masaker zrealizovalo celkovo deväť samovražedných náboženských fanatikov, vrátane jednej ženy. Islamisti zaútočili cielene na miesta navštevované turistami a docielili, že v krajine zavládol strach a obavy. To či teroristi docielili vážne ochromenie turizmu v krajine, ukáže záver roka.

Slovenka, ktorá na ostrove bola pred útokmi, počas nich a ostala v nej aj po tragédii tvrdí, že domáci sa z tragédie spamätali rýchlo.  "Už po nejakých dvoch- troch dňoch sa začali otvárať prevádzky. Obchody začali normálne fungovať," vyjadrila sa Anna Tásler-Onderková. 

Anna, ktorá píše blogy o cestovaní má v krajine známych aj medzi domácimi, ktorých útoky zasiahli priamo alebo tým, že následky pocítia v podnikaní. Takmer všetci robia v turizme. "Boja sa toho, naozaj. Oni sú veľmi vďační, ak tí turisti pri nich stoja," poznamenala Anna Tásler-Onderková. 

Hanka je z Češka a v krajine žije roky. Ďaleko od epicentra útokov poskytuje služby sprievodcu turistom. O pár dní privíta skupinu Slovákov, ktorých dianie v krajine od cesty neodradilo. Sama ale vidí, že teroristi nateraz dosiali, to čo chceli. Kto sa do krajiny chystá, zvažuje možné riziká.

"Klienti sa pýtajú ako to tu teraz je. Ja sa ich snažím uistiť, že tu na juhu všetko funguje a nie je sa čoho báť. Ale vidíme, že je tu strašne málo cudzincov," povedala podnikateľka Hanka.

Aktuálne bezpečnostné opatrenia

 V hlavnom meste Kolombo, ktoré zasiahli masívne útoky má Slovensko svojho honorárneho konzula. Podľa Mahena Karijavasan je vidieť zvýšené bezpečnostné opatrenia, ktoré ale ľudí ak obmedzujú, tak len v nevyhnutej forme. "Situácia sa v meste už upokojuje. Hotely, obchody aj letiská sú opäť otvorené. Sú posilnené bezpečnostné opatrenia, ale to je v poriadku," vyjadril sa honorárny konzul Mahen R.A. Kariyawasan. 

Obavy z teroristov striedajú na Srí Lanke obavy z toho, aká bude turistická sezóna .Tá začne po monzúnových dažďoch, keďže leto na ostrov prichádza, keď ku nám zima. Veľkonočné besnenie islamistov pripomenú prichádzajúcim turistom určite zosilnené bezpečnostné opatrenia, ktoré zotrvajú aj na letiskách. 

"Aj teraz nesmie nikto prísť na letisko bez letenky. Som si istý, že aj zvýšený výskyt armády tam ešte potrvá," dodal Roman Haluška, manažér hotelov na Srí Lanke.

 Pozrite si reportáž o útokoch na Srí Lanke. Vyžiadali si stovky obetí:

Najčítanejšie správy