Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Donald Trump sprísnil pravidlá pre azyl. Migranti budú musieť platiť
Zdielať na

Donald Trump sprísnil pravidlá pre azyl. Migranti budú musieť platiť

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump plánuje v snahe znížiť počet prisťahovalcov z latinskoamerických krajín, ďalšie sprísnenie pravidiel pre azyl. Vládnym úradom po novom nariadil, aby zaviedli poplatky za žiadosti o azyl, pričom budú mať zakázané do určitého momentu aj pracovať.

Donald Trump nové pravidlá nariadil vládnym úradom v pondelok. Žiadatelia o azyl budú musieť za žiadosť zaplatiť a pokiaľ v ich prípade nebude rozhodnuté, nebudú môcť pracovať až pol roka.  Americký prezident chce totiž znížiť počet prisťahovalcov v Latinskej Ameriky. Organizácia, ktorá háji ľudské práva, sa obáva, že nové opatrenia môžu poškodiť ľudí, ktorí do USA utekajú pred násilím či prenasledovaním, uviedla to agentúra Reuters. 

Trumpom podpísané memorandum dáva ministerstvu spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti 90 dní na zavedenie nových obmedzení do praxe. Doteraz bezplatné žiadosti budú po novom podmienené uhradením, o akú čiastku pôjde zatiaľ známe nie je. Doba pol roka nepracovania je podľa Trumpa maximálny čas, ktorí budú mať súdy na vybavenie žiadostí. 

Prezident sa už dlhodobo snaží znížiť počet migrantov smerujúcich do USA cez mexickú hranicu. Na toto územie posiela vojenské posily a hodlá tu vybudovať aj stenu, kvôli ktorej financovaniu vyhlásil stav núdze. Kritici Trumpovho prístupu tvrdia, že niektorí ľudia, ktorí utekajú zo svojich krajín pred chudobou, nebudú mať ako zaplatiť žiadosť. A to aj v prípade, že by šlo len o symbolickú sumu. "Väčšina ľudí, ktorí prichádzajú do Spojených štátov žiadať o azyl, nevlastnia nič. Majú len oblečenie, ktoré majú na sebe," vyjadrila sa pre Reuters imigračná úradníčka Victoria Neilson.

Donald Trump žiadal na obranu ešte viac peňazí. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy