Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komáre, ktoré prenášajú ziku či dengue, sa približujú k Slovensku
Zdielať na

Komáre, ktoré prenášajú ziku či dengue, sa približujú k Slovensku

Archívna reportáž

PARÍŽ / Komár tigrovaný, ktorý je schopný prenášať vírusy zika, dengue či chikungunya, sa natrvalo usídlil už vo viac ako polovici francúzskych departementov vrátane Paríža. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva, ktoré zverejnilo mapu výskytu tohto dvojkrídlového hmyzu, o tom informovala agentúra AFP.

Minulý rok komár tigrovaný (Aedes albopictus), ktorý pochádza z Ázie, trvalo osídlil 51 zo 101 francúzskych departementov. V roku 2017 pritom vedci jeho výskyt zaznamenali len v 42 správnych jednotkách. Okrem prakticky celého južného Francúzska sa vyskytuje komár napríklad už aj v severnom departemente Aisne, ktorý hraničí s Belgickom.

Komár tigrovaný môže prenášať vírusy, ktoré spôsobujú horúčky, bolesti kĺbov, hlavy a svalov. V európskej časti Francúzska sa objavil v prvýkrát v roku 2004 v okolí Nice. K šíreniu komára tigrovaného prispieva predovšetkým globálne otepľovanie a intenzívnejšia medzinárodná doprava.

Každý jedinec tohto druhu komára nie je nevyhnutne prenášačom niektorého zo spomínaných vírusov, stáva sa ním len v prípade, keď nasaje krv infikovaného človeka, väčšinou mimo územia Európy. Od prvého výskytu komára tigrovaného pred pätnástimi rokmi zaznamenali úrady 22 prípadov nakazenia vírusom dengue a 31 prípadov nakazenia vírusom chikungunya priamo vo Francúzsku.

Do roku 2080 sa pod vplyvom otepľovania rozšíri výskyt komárov aj na miesta, kde sa momentálne nenachádzajú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy