Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pražskí záchranári aktivovali traumaplán. Privolali ich k priotrávenej skupine Kanaďanov
Zdielať na

Pražskí záchranári aktivovali traumaplán. Privolali ich k priotrávenej skupine Kanaďanov

PRAHA / Pätnásť hotelových hostí museli ošetriť záchranári. Cudzinci zvracali, mali žalúdočné kŕče a ďalšie nevoľnosti. Pre rozsiahli zásah aktivovala záchranka traumaplán a rozviezla priotrávených ľudí do nemocníc.

V hoteli bola podľa portálu iDnes.cz ubytovaná skupina asi 50 Kanaďanov. V noci z nedele na pondelok začalo 15 z nich vracať, mali kŕče, bolesti, nevoľnosť. Zavolali preto záchranárov, ktorí aktivovali takzvaný traumaplán. Ten je pri zásahu pri takom počte ľudí nutnosťou. Zasahoval aj špeciálny voz Atego, ktorý je určený pre hromadné udalosti. "Ošetrených bolo celkovo 15 pacientov vo veku od 16 do 40 rokov. Na mieste zasahovali celkovo dve záchranárske posádky, okrem toho aj špeciálny voz Atego," uviedla hovorkyňa záchrannej služby Jana Peštová.

Záchranári rozviezli pacientov do okolitých nemocníc. "Všetci pacienti boli pri vedomí, išlo o ľahšie prípady nevoľnosti a zvracania," dodala Peštová. 

Kde a čím sa priotrávili nevedeli určiť. Viacerí z nich mali žalúdočné problémy už deň pred tým, keď boli v Poľsku, no bolesti čiastočne odzneli. Do hotela prišli aj hygienici pre prípad, že by sa skupina nakazila priamo v hoteli. Vydenzifikovali preto kuchyňu, záchod a izby. "Slúžiaca lekárka išla do hotela, zaistila protiepidemické opatrenia, zaistila, aby u chorých prebehol odber krvi a zaistila dezinfekciu všetkých priestorov, kde boli," uviedla riaditeľka pražských hygienikov Zdeňka Jágrová.

V hoteli trávila dve noci aj skupina Slovákov z Banskej Bystrice. Tí ale večerali na Václaváku, žalúdočné problémy sa u nich ale nedostavili. Celý prípad prešetruje polícia.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy