Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Explózia v donbaskej bani zabila najmenej troch ľudí
Zdielať na

Explózia v donbaskej bani zabila najmenej troch ľudí

Archívna reportáž

KYJEV / Najmenej traja baníci zahynuli vo štvrtok pri explózii metánu na ukrajinskej uhoľnej šachte Schidkarbon, ktorá sa nachádza na východe krajiny v oblasti kontrolovanej rezervované vzťahy separatistami. Oznámili to miestne médiá. Záchranári, povolaní z Ruska, sa obávajú o životy ďalších štrnástich nezvestných ľudí.

Šachta sa nachádza v Luhanskej oblasti neďaleko frontovej línie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami a od roku 2014 až do vlaňajška bola uzavretá. Teraz uhlím zásobuje hutnícke závody v neďalekom Alčevsku a v mestách Makijivka a Jenakijeve v susednej Doneckej oblasti, ktoré sú tiež pod kontrolou povstalcov.

Záchrany baníkov, ktorí sú 300 metrov pod zemou, sa podľa povstaleckej agentúry LIC ujali ruskí záchranári z Rostova na Done, vzdialeného niekoľko sto kilometrov. Ukrajinskí banskí záchranári sú pritom k dispozícii v meste Lysyčansk, vzdialenom asi 50 kilometrov od nešťastia. Niektoré ukrajinská médiá napísali, že explózia metánu stále pokračujú. Podľa agentúry TASS blokujú záchranné práce závaly v šachtách.

Už onedlho prestane financovanie ťažby uhlia. Čo bude s baňami je otázne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy