Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Srí Lanke platí výnimočný stav. Prezident čelí vlne kritiky
Zdielať na

Na Srí Lanke platí výnimočný stav. Prezident čelí vlne kritiky

KOLOMBO / Srílanská televízia zverejnila zábery jedného zo siedmich samovražedných atentátnikov, ktorí na Veľkonočnú nedeľu odpálili sériu náloží v kostoloch a hoteloch. Ich obeťami sa podľa poslednej bilancie stalo až 310 ľudí, vrátane takmer 40 turistov. Prezident v krajine vyhlásil výnimočný stav.

Atentátnika zachytili bezpečnostné kamery ako vchádza do kostola sv. Sebastiána, ten bol jeden zo šiestich miest, v ktorých vybuchli bomby.  Polícia našla po útokoch nálože aj pri ďalšom kostole, na autobusovej stanici aj pri letisku. Prezident preto vyhlásil výnimočný stav. Tým sa posilnili právomoci armády a polície. Aj vďaka tomu skončilo vo väzbe už 40 ľudí. 

"Bol práve koniec bohoslužby. Moja žena a dcéra boli ešte v kostole, ja som vyšiel von. Odrazu zadunel výbuch. Vbehol som do kostola, moja žena a dcéra ležali na zemi, obe boli mŕtve," povedal austrálsky turista Sudesh Kolonne. Krvavý masaker spustil vlnu kritiky voči prezidentovi, ktorý má na starosti bezpečnostné zložky. 

Nielen vláda, ale aj obyvateľstvo mu vytýkajú, že ignoroval signály hrozby a nekonal. Prvé varovanie pritom dostal už 4. apríla. K najhoršiemu teroristickému útoku v krajine sa v utorok prihlásil Islamský štát. Dôkazy ale neposkytol. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy