Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za necelé dva mesiace preplával Tichý oceán. Je prvý nevidiaci človek, ktorý to dokázal
Zdielať na

Za necelé dva mesiace preplával Tichý oceán. Je prvý nevidiaci človek, ktorý to dokázal

FUKUŠIMA / Päťdesiatdvaročný Japonec Mucuhiro Iwamoto je prvý človek so zrakovým postihnutím, ktorému sa podarilo preplávať Tichý oceán. Dokázal to na plachetnici a bez prerušenia. Svoju cestu začal v Kalifornii a skončil v prístave Fukušima.

Iwamoto vyplával na svojej 12 metrovej plachetnici 24. februára, do prístavu Fukušima dorazil v sobotu - 20. apríla. Napriek tomu, že má zrakové postihnutie, dokázal preplávať Tichý oceán. Na palube s ním bol aj americký moreplavec Doug Smith, ktorý mužovi pomáhal verbálne. Poskytoval mu napríklad informácie o smere vetru. 

Preplávať Tichý oceán sa 52-ročnému Japoncovi podarilo až na druhýkrát. Pokúsil sa o to už pred 6 rokmi, ale vtedy plavbu musel rýchlo ukončiť. Do jeho lode narazili totiž veľryby.

"Ja som doma, ďakujem. Nevzdal som to a splnil som si sen," vyjadril sa potom, čo ho slávnostne privítali vo Fukušime. Za sebou má 14-tisíc kilometrov na mori. 

https://twitter.com/Stefaniya/status/1119488796863545346

Ako napísala agentúra Kjódo, ktorá o jeho čine informovala, nič podobné sa zatiaľ človeku so zrakovým postihnutím nepodarilo. Iwamoto prišiel o zrak ešte v 16 rokoch a cestu podnikol s cieľom získať prostriedky pre charitatívne projekty. Časť peňazí chce dať na výskum prevencie chorôb, ktoré spôsobujú zrakové postihnutie. 

Pred rokom sa do Tichého oceánu dostala láva. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy