Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Britské pasy už urobili Brexit, chýba na nich nápis Európska únia
Zdielať na

Britské pasy už urobili Brexit, chýba na nich nápis Európska únia

LONDÝN / Napriek tomu, že Spojené kráľovstvo ešte oficiálne neopustilo Erópsku úniu, nové britské pasy sa vydávajú bez slov "Európska únia". Nové pasy začali vydávať 30. marca, deň po pôvodnom termíne odchodu krajiny z únie. Koncom roka by už mali občania ostrovného kráľovstva dostať tmavomodré pasy, výzorom pripomínajúce britské cestovné doklady z čias pred vstupom do Únie.

Susan Hindle Barone dostala svoj nový pas v piatok. Myslí si, že vzhľad cestovných dokladov by sa nemal meniť, kým sa nemení postavenie krajiny vo vzťahu k únii.

"Som naozaj znechutená. Vyzdvihla som si nový pas, keďže platnosť toho doterajšieho končí o niekoľko mesiacov," napísala Susan na Twitteri. "Zaskočilo ma to. Stále sme predsa členmi Európskej únie. Prekvapilo ma, že urobili takúto zmenu predtým, ako by sme odišli."

Podporovatelia Brexitu považovali zmenu vzhľadu britského pasu za dôležitú. Bývalý líder strany UKIP Nigel Farage označil rozhodnutie vrátiť sa k tradičnému tmavomodrému dizajnu ako "Brexmas", vianočný darček k Brexitu.

Rozhodnutie odstrániť nápis Európska únia bolo prijaté vo svetle plánovaného odchodu Britov z Únie v pôvodný, minulomesačný termín. 

Hovorkyňa ministerstva vnútra pre portál BBC povedala: "Nezáleží na tom, či naši občania majú na cestovnom doklade nápis Európska únia alebo nemajú. Oba druhy cestovných dokladov sú rovnako platné a umožňujú cestovanie."

Politická tragikomédia s názvom Brexit pokračuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy