Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koniec plastov na Slovensku, ale štátne inštitúcie ich zatiaľ môžu používať
Zdielať na

Koniec plastov na Slovensku, ale štátne inštitúcie ich zatiaľ môžu používať

BRATISLAVA / Od januára 2021 už plastovú slamku, pohár, či inú jednorazovú vec z plastu v našich obchodoch nedostanete. Je to preto, že človek ju využíva iba niekoľko sekúnd, ale v prírode sa bude rozkladať veľmi dlho. Ministerstvo životného prostredia chce takéto plasty zakázať ešte skôr ako nám prikazuje Brusel. Čo by bol síce chvályhodný ekologický počin, keby včera parlament neodhlasoval niečo úplne iné.

Europarlament odhlasoval od roku 2021 zákaz užívania vybraných jednorázových plastových výrobkov. Teda aspoň tá jeho časť, ktorej záleží na planéte. Legislatívu musia prijať všetky členské štáty. Slovensko chce byť lepšie ako ostatní a zakáže používať deväť vybraných druhov výrobkov pol roka pred tým, ako treba. Podľa rezortu je rok a trištvrte dostatočný čas na to, aby sa s tým popasovali všetci dotknutí.

"Chceme aby bolo Slovensko lídrom," vraví minister životného prostredia László Solymos.

Ešte je otázka ako to minister myslel s tým eko-líderstvom, keďže necelých 24 hodín pred jeho tlačovou besedou v parlamente vládna koalícia spolu s SAS odmietla zákaz jednorázových plastov pre štátne inštitúcie.

"Líderstvo robím tak, že robím veci, čo nemusím robiť a že štát pôjde príkladom a je to o to ironickejšie," kritizuje Martin Hojsík, odborník na životné prostredie zo strany Progresívne Slovensko.

Podľa Richarda Sulíka, ktorý hlasoval proti zákazu jednorázových plastov aj europarlamente, samotné, nazvime ich unijné plasty, za nič nemôžu.
"Oceány najviac znečisťujú čínske a indické rieky, resp. svetová lodná doprava. V obidvoch prípadoch zákaz plastov nič nerieši," tvrdí Sulík.

Podľa šéfa SaS-ky má okrem toho únia najlepšie odpadové hospodárstvo na svete, takže takýto zákaz nepotrebuje. Minimálne Slovensko medzi ne ale nepatrí.

"Slovensko skládkuje vo veľmi veľkej miere najmä kvôli tomu, že nemá alternatívy najmä zariadení na energetické zhodnocovanie odpadov," upresňuje Radovan Kazda, šéfredaktor webu Odpady-portál.sk.

Aj keď líderstvo po včerajšom hlasovaní, kde boli proti zákazu jednorázových plastov pre štátne orgány a organizácie aj poslanci zo strany ministra životného prostredia Most-Híd už nemá taký glanc, bude ako bude.

Napriek tomu, že ministerstvo nemá vyrátané dodatočné náklady spojené s touto legislatívou, tak vybrané plasty do 2021 jednoducho skončia a basta. Čo je totiž najdôležitejšie je, že neskončia v prírode. 

Plasty sú jedným z najpálčivejších ekologických problémov ľudstva. Jedným z riešení sú aj bioplasty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy