Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Roboti by mohli vystriedať politikov. Prieskum tvrdí, že tretina obyvateľov by ich hneď vymenila
Zdielať na

Roboti by mohli vystriedať politikov. Prieskum tvrdí, že tretina obyvateľov by ich hneď vymenila

BRATISLAVA / O tom že umelá inteligencia a roboty čoskoro privedú k zániku takmer polovice povolaní sa hovorí už dlhšie. Nehovorilo sa ale ešte o tom, že ohrození by mohli byť aj poslanci. Umelá inteligencia je vraj schopná urobiť oveľa rýchlejšie, odbornejšie a objektívnejšie rozhodnutie ako poslanci. Prieskum, ktorý nedávno zverejnili viaceré nemecké noviny, hovorí, že poslancov by za umelú inteligenciu vymenila asi tretina obyvateľov. Zaujímalo nás, čo si o tom myslia obyvatelia Slovenska.

Predstava, že by namiesto 150 poslancov sedelo v parlamente 150 robotov vybavených umelou inteligenciou sa zdá nereálna. Avšak prieskum medzi obyvateľmi zistil, koľko percent z nich si myslí, že by za poslancov mala rozhodovať umelá inteligencia. "Mnohí obyvatelia západnej Európy, dokonca v niektorých krajinách tretina boli ochotní akceptovať to, že by poslancov nahradila umelá inteligencia," uviedol Ivan Sekaj, Ústav robotiky a kybernetiky FEI STU. Konkrétne napríklad v Nemecku a vo Veľkej Británii 31, ale v takom v Holandsku až 43%. Na prvý pohľad to môže znieť šialene, ale umelá inteligencia je po viacerých stránkach pred poslancami ďaleko popredu. Len nedávno humanoid Pepper očaril poslancov v britskom parlamentno výbore. "Tie stroje sú schopné absorbovať veľké množstvo dát, analyzovať situácie, urobiť kvalifikované rozhodnutie a urobiť ho aj nezaujate," povedal Ivan Sekaj. A samozrejme bez úplatkov. Nevýhodou robotov je to, že im chýba ľudskosť. "Môže sa to týkať etiky, morálky, empatie a podobne," podotkol Ivan Sekaj.

Na Slovensku taký prieskum pravdepodobne neprebehol, ale ľudia na túto tému názor majú. "Umelá inteligencia nepotrebuje drahé byty v Bonaparte," povedal jeden z opýtaných. "Avšak roboty nenahradia ľudskosť," podotkol ďalší. Poslanci svoje miesta chránia pochopiteľne viac. "Počítač sa nerovná človek so všetkými atribútmi, čiže rozhodne by to náhrada 1:1 nebola," myslí si Jana Kiššová, poslankyňa NR SR za SaS. "Poslanec má konať slobodne podľa vedomia a svedomia, ja som informatik a neviem aké vedomie a svedomie má robot," podotkol Marián Kotleba, poslanec NR SR za ĽS Naše Slovensko. 

A politológovia sa na to pozerajú podobne. "Viem si predstaviť, že by to bolo racionálnejšie, efektívnejšie, prospešnejšie ako rozhodovanie zastupiteľstva," povedala, politologička Aneta Vilagyi. Ale na druhej strane práve zastupiteľstvo dokáže najlepšie reprezentovať pestrosť záujmov občanov danej krajiny.

Slovensko ohrozuje robotizácia vo viacerých priemyselných oblastiach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy