Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Europarlament pripravil pre Slovensko nelichotivú správu. Strhlo sa kvôli nej k hádke
Zdielať na

Europarlament pripravil pre Slovensko nelichotivú správu. Strhlo sa kvôli nej k hádke

ŠTRASBURG / Európsky parlament opäť riešil Slovensko kvôli vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pripravil správu, ktorá pre nás ale nie je lichotivá. Hovorí aj o korupcii či o ohrozovaní demokracie na Slovensku. Správa zdvihla zo stoličiek niektorých slovenských europoslancov, ktorí sa pre ňu pohádali s holandskou spravodajkyňou.

Vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej opäť riešil výbor európskeho parlamentu. Podľa mnohých europoslancov sa totiž viacerí novinári na Slovensku nemusia pri svojej práci cítiť bezpečne. "Naša intervencia pomáha, ak sa Slovensko odkláňa od princípov právneho štátu," povedala holandská europoslankyňa Sophia n 't Veld.

Jej ostrá kritika neostala bez odozvy. "Veľmi ma mrzí, že sa prehlbuje takáto brázda medzi západnou a východnou Európou, že sme tu každý mesiac na zasadnutiach svedkami toho, ako západoeurópskeho štáty kritizujú východoeurópske štáty," reagovala slovenský europoslankyňa Monika Beňová. Jej slová ale holandskú europoslankyňu nenechali chladnou: "Neakceptujem takéto vyjadrenie, ja som tu pracovala na tom, aby bola iba jedna Európa, ktorá sa nedelí na západnú a východnú!"

Predsedajúci musel europoslancov niekoľkokrát utišovať, pretože prekračovali vyhradený čas v rozprave. Vražda Jána Kuciaka ale zrejme zmení fungovanie a právomoci Europolu. Ten totiž podľa europoslancov môže konať len na základe pozvania členských štátov, a to by sa podľa nich malo zmeniť. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy