Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trosky padnutého lietadla v Etiópii naznačujú podobnosť s pádom lietadla v Indonézii
Zdielať na

Trosky padnutého lietadla v Etiópii naznačujú podobnosť s pádom lietadla v Indonézii

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vyšetrovatelia pádu Boeingu 737 MAX etiópskych aerolínií našli na mieste nešťastia medzi troskami kus stabilizátora s klapkami v neobvyklej pozícii, ktorá bola podobná aj v prípade havarovaného lietadla indonézskej spoločnosti Lion Air minulý rok v októbri. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na dva nemenované zdroje.

Americký federálny úrad pre letectvo (FAA) už v stredu uviedol, že čerstvé informácie o nehode etiópskeho lietadla, pri ktorom zahynulo 157 ľudí. Upresnené dáta o trase letu vykazovali určité podobnosti s haváriou lietadla spoločnosti Lion Air. 

V oboch prípadoch sa zrútili lietadlá Boeing 737 MAX. FAA a ďalší spoločnosti po celom svete po havárii v Etiópii zakázali lietadlám lietať. FAA doposiaľ verejne nepredložila žiadne informácie o vyšetrovaní leteckého nešťastia. 

Pozícia klapiek na horizontálnych chvostoch by mohla pomôcť určiť či boli nastavené pre strmhlavý let. 

Indonézske úrady v piatok rozhodli o posúrení vydania záverečnej vyšetrovacej správy o havárii lietadla Lion Air, v ktorom zahynulo 189 ľudí. K dispozícii by mala byť na prelome júla a augusta. Do Etiópie tiež vysielajú vlastného vyšetrovateľa. Predbežná správa o príčine pádu lietadla Lion Air sa sústredila na údržbu, výcvik pilotov a správania sa automatického systému lietadla pri poklese vztlaku pod krídlom. Konštatovala, že piloti mali problémy s udržaním kontroly nad strojom vo chvíli, keď automatický bezpečnostný systém opakovane poslal lietadlo do strmhlavého letu. 

Podľa agentúry AFP sa na podobné správanie lietadla už pred haváriou v Indonézii sťažovali najmenej štyria americkí piloti. Podľa nich stroj krátko po štarte náhle prešiel do prudkého klesania. Rizikovú situáciu vtedy vyriešili tým, že vypli autopilota a manuálne dostali lietadlo do pôvodného smeru letu. 

Vyšetrovatelia už v rukách majú čierne skrinky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy