Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
May opäť bez úspechu, EÚ je sklamaná. Corbyn žiada parlamentné voľby
Zdielať na

May opäť bez úspechu, EÚ je sklamaná. Corbyn žiada parlamentné voľby

LONDÝN / Premiérka Theresa May predloží v stredu poslancom návrh opustiť Európsku úniu bez dohody. Urobí tak po tom, čo jej vyrokovanú zmluvu s EÚ v utorok poslanci odmietli.

Bezprostredne po hlasovaní sa May vyjadrila, že jej je veľmi ľúto, že sú poslanci odmietaví. Naďalej je presvedčená o tom, že odchod s dohodou by bol najlepším možným riešením. Od poslancov chce teraz vedieť, čo presne žiadajú - či je to odchod bez dohody, odvolanie rozhodnutia odísť z EÚ, predĺženie vyrokovanej lehoty alebo vypásanie nového referenda.

Upozornila tiež na to, že v prípade predĺženia vyrokovanej lehoty bude chcieť Európska únia vedieť, ako presne Londýn plánuje čas naviac využiť.

Dohoda o odchode Británie z Európskej komisie, ktorú s Bruselom vyrokovala premiérka Theresa May je pravdepodobne mŕtva, vyjadril sa po utorkovom hlasovaní líder opozície Jeremy Corbyn. Podľa neho je čas na nové parlamentné voľby. Dolnej snemovni by chcel predložiť jeho plán brexitu, ktorý je podľa jeho slov alternatívou, ktorá by v parlamente mohla nájsť podporu väčšiny.

Corbyn zároveň vyzval, aby bol vylúčený odchod Británie z Európskej únie bez dohody, o ktorej by sa malo hlasovať v stredu. Premiérka May podľa neho veľmi dobre vie, aké škody by neriadený brexit spáchal.

Európska únia urobila všetko čo sa dalo, tvrdí Tusk

Európska únia zo svojej strany urobila všetko, čo bolo možné, aby sa dohoda uzavrela, uviedol to po zverejnení výsledku hlasovania britských poslancov hovorca šéfa Európskej rady Donalda Tuska. "Je nám ľúto výsledku večerného hlasovania a sme sklamaní, že britská vláda nebola schopná zaistiť väčšinu pre dohodu o vystúpení, odsúhlasenú oboma stranami," uviedol hovorca Tuska Preben Aaman. 

Zamietavý postoj avizovali vopred

Britská premiérka Theresa May napriek doplnkom k brexitovej dohode, ktoré vyjednala v pondelok na rokovaní s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom Junckerom v Štrasburgu, stála v pondelok pred ďalšou porážkou. Nesúhlas s dohodou vyslovil nielen šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ale tiež severoírski unionisti podporujúci vládu a euroskeptickí poslanci konzervatívcov a to ešte pred oficiálnym hlasovaním. 

​May pred kľúčovým hlasovaním poslancom povedala, že si musia vybrať medzi jej dohodou, brexitom bez dohody, alebo žiadnym brexitom. 

Opozícia, vrátane Jeremyho Corbyna už počas dňa dali najavo, že zmluvu ani na druhýkrát nepotvrdia. Podľa nich sú doplnky právne nezáväzné, vláda zas tvrdi opak. Čakali tak na stanovisko generálneho prokurátora Geoffreyho Coxa. Ten sa napokon vyjadril, že doplnkový text je právne záväzný, avšak riziko uviaznutia Británie v únijných právnych štruktúrach naďalej trvá. 

Doplnky k dohode o brexite 

May predložila parlamentu zmluvu o odchode z EÚ a politickú deklaráciu, na ktorej texte sa ani po pondelňajšom nočnom jednaní s Junckerom nič nezmenilo. Presvedčiť poslancov chcela ale prostredníctvom troch nových textov. Jedným je podľa May "právne záväzný nástroj" vzťahujúci sa k brexitovej zmluve, ktorá má Bruselu znemožniť, aby po neobmedzenú dobu viazal Britániu k únijným pravidlám pomocou zmienenej poistky. 

Jej pomocou chce Európska únia predísť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, ktorá by podľa mnohých viedla k novému napätiu v historicky nepokojnom regióne. Časť konzervatívnych poslancov sa ale obáva, že Británia bude prostredníctvom poistky proti svojej vôli súčasťou únijného obchodného priestoru.  

Ďalšia z úprav je spoločné prehlásenie pripojené k politickej deklarácii, ktorá mimo iné zaväzuje obe strany, aby sa usilovne snažili do decembra 2020 nájsť "alternatívnu dohodu", vďaka ktorej by sporná poistka vôbec nemusela vstúpiť do platnosti.  

Posledným bodom bude jednostranné prehlásenie Británie, podľa ktorého bude môcť Londýn prijať opatrenia, vďaka ktorej bude platnosť poistky iba dočasná. 

Právna sila zaručená

Minister životného prostredia Michael Gove ale zopakoval vládne stanovisko, že texty majú rovnakú právnu silu ako sama dohoda o podmienkach odchodu. Rovnako írsky premiér Leo Varadkar uistil, že texty sú právne záväzné, hoci nie sú súčasťou dohody. 

Niektorí členovia Dolnej snemovne chceli kľúčové hlasovanie odložiť na stredu, aby mali dostatok času na posúdenie noviniek. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy