Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pápež sprístupní vatikánsky archív z obdobia 2. svetovej vojny
Zdielať na

Pápež sprístupní vatikánsky archív z obdobia 2. svetovej vojny

VATIKÁN / Pápež František pokračuje v búraní zaužívaných tradícií. V pondelok oznámil, že chce otvoriť archívy z dôb pôsobenia pápeža Pia XII., ktorý bol v úrade počas 2. svetovej vojny.

Pápeža Piusa XII. často kritizujú za jeho nečinnosť voči nacistickému Nemecku. Hoci Vatikán zvykne archívy otvárať až 70 rokov po smrti daného pápeža, pre veľký spoločenský nátlak sa tentokrát rozhodol inak.

​Najmä židovské organizácie dlhé roky volali po sprístupnení archívu s potrebou objasniť rolu katolíckych hodnostárov v tomto období. Archív bude otvorený o rok 2. marca 2020.

Vatikán kritiku o nečinnosti pápeža počas holokaustu odmieta s tým, že Pius XII. sa v zákulisí snažil vyvíjať diplomatickú aktivitu za záchranu ľudských životov. 

Súčasný pápež František svoje rozhodnutie vysvetlil mimo iné aj tým, že cirkev sa histórie nebojí. Zároveň dúfa, že tým prispeje k objektívnemu historickému posúdeniu "skvelých momentov tohto pápeža, i okamihy veľkých ťažkostí i ťažkých rozhodovaní." 

Zverejnenie archívov z doby vojny privítal aj americký židovský výbor (AJC). "Je obzvlášť dôležité, aby experti z popredných inštitúcií pripomínajúcich  holokaust z Izraela a USA objektívne a čo možno najlepšie zhodnotili historické záznamy najhoršieho obdobia (dejín), aby potvrdili ako nedostatky, tak statočnosť úsilia z obdobia šoa (holokaustu)," napísal pre agentúru Reuters David Rosen z vedenia AJC. 

Pápež po vatikánskej konferencii sľúbil radikálne zmeny, ktoré by zabránili ďalšie zneužívanie detí predstaviteľmi cirkvi. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy