Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Špecialita, ktorú si obľúbil každý zákazník. V tejto reštaurácií podávajú vysmážaný vzduch
Zdielať na

Špecialita, ktorú si obľúbil každý zákazník. V tejto reštaurácií podávajú vysmážaný vzduch

Archívna reportáž

CASTELFRANCO VENETO / Ak ste hladní, ale nechcete zjesť príliš veľa, talianska reštaurácia prišla s riešením. Medzi jej špeciality patrí vysmážaný vzduch. Ide o guličku z tapioky, vnútri ktorej nenájdete vôbec nič. Zákazníkom ju servírujú na pomyselnom oblaku. V taliansku si túto špecialitu vypýtate pod názvom " Aria fritta".

Vysmážaný vzduch je pochúťkou iba na oko. Podľa šéfkuchára má smažený vzduch zachytiť esenciu pobytu na čerstvom vzduchu. Špecialita je vytvorená z bezlepkovej suroviny tapioky - konkrétne z jej šupiek. Tie sa najskôr uvaria, aby vzniklo cesto, potom sa pečú a fritujú. Vďaka tomu získajú tak chrumkavú obal. "Gulička sa potom naplní nízkou hladinou ozónu a ihneď sa servíruje na vrchol obláčika z cukrovej vaty, ktorý sa posype perzskou soľou," vysvetlil šéfkuchár Nicola Dinato.

Modrá soľ spolu s obláčikom majú vytvoriť ilúziu nebies. "Cieľom pokrmu je, aby sa vám vybavil vôňa čerstvého vzduchu," pokračoval šéfkuchár. Celý proces vraj nedá jedlu len špecifickú vôňu ale skutočne u zákazníkov vyvolá pocit, že sa nachádzajú vo veľkej nadmorskej výške, okolo je sneh a ten najsviežejší vzduch, ktorým je údajne sever Talianska známy. 

Ak čakáte, že za túto špecialitu zaplatíte neuveriteľnú sumu, tak sa mýlite. V reštaurácii ju servírujú zadarmo - ako pozornosť podniku. Pre nových hostí je to za každým veľkým prekvapením. Manažér reštaurácie Leonardo Romanello tvrdí, že vysmážaný vzduch je akousi metaforou dnešnej doby. "Aria fritta je taký ekvivalent anglickej frázy - "plný horúceho vzduchu", ktorá sa používa keď niekto príliš rozpráva, a to zväčša nepodstatné veci. Chceli sme našim zákazníkom vyslať správu, transformovať túto frázu v niečo gastronomické," vyjadril sa Romanello.

Ako ozvláštniť jedlo a nápoje? Presne takto. Toto jedlo sa vznáša. Pozrite si video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy