Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Africké ženy sú lepšie podnikateľky ako muži. Ich malé podniky ťahajú ekonomiku
Zdielať na

Africké ženy sú lepšie podnikateľky ako muži. Ich malé podniky ťahajú ekonomiku

NAIROBI / Ženy sú lepšie podnikateľky ako muži, aspoň v Afrike to platí do bodky. Kým vysoká nezamestnanosť vo väčšine afrických krajín mužov ženie k alkoholizmu a opúšťaniu sa, ženy na druhej strane premýšľajú nad príležitosťami v biznise. Aj bankári oveľa ochotnejšie požičiavajú na rozbeh skôr ženám, ako mužom.

“Bola som zamestnaná, ale vlastný biznis je výhodnejší. Kúpila som si stroj a šijem pre zákazníkov z domu. Som slobodná matka, no viem sa takto postarať o seba aj syna,” povedala jedna z podnikateliek v Keni Evaline. V Afrike sa do biznisu púšťa čoraz viac žien. Ide o drobné podnikanie, no práve to je v afrických krajinách hnacou silou rastu ekonomík. Krajčírske dielničky, obchod s ovocím a zeleninou či kaderníctvo sú tým najtradičnejším spôsobom podnikania žien v Afrike.

“Do rwandského Kibeha, miesta zjavenia Panny Márie, prichádzajú na púť veriaci z celého sveta. So skupinou pigmejských žien vyšívame tašky, sú obľúbeným suvenírom," uviedla Marthe Mukamana z Rwandskej ženskej skupiny. Biznis nápady Afričaniek ale začínajú byť čoraz odvážnejšie. Ženy si otvárajú foto štúdia či obchodujú s autosúčiastkami. Kým africký muži prahnú po okamžitom veľkom úspechu, ženám pri podnikaní ide predovšetkým o to, aby sa postarali o rodinu.

“Banky a finančné inštitúcie viac podporujú ženy pri rozbiehaní biznisu. Čo mi bolo povedané, do čoho sa pustia, to aj dokončia, pri rozhodovaní berú do úvahy viac faktorov, zatiaľ čo muži, keď vidia neúspech, často cúvnu, sú nezodpovední," povedala novinárka na návšteve v Keni Lucia Rusnáková. Napríklad vo Východnej Afrike viac ako 93 percent klientov mikropôžičkových inštitúcií sú ženy. Bankári tvrdia, že Afričanky neustále hľadajú biznis príležitosti, no zároveň zbytočne neriskujú. Narozdiel od mužov, sú spoľahlivejšie pri splácaní pôžičiek.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy