Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Facebook má opäť problémy. Hrozí mu miliardová pokuta
Zdielať na

Facebook má opäť problémy. Hrozí mu miliardová pokuta

WASHINGTON / Facebooku hrozí, že v USA dostane od Federálnej komisia pre obchod (FTC) vôbec najvyššiu pokutu, ktorá kedy bola udelená technologickej firme. Na základe informácií by mal zaplatiť niekoľko miliárd dolárov za urovnanie sporu kvôli porušeniu ochrany súkromia.

S informáciou prišiel v noci denník The Washington Post s odvolaním sa na informované zdroje. Podľa denníka sa strany zatiaľ na výške pokuty nedohodli. Súčasťou prípadného urovnania môže byť aj nariadenie zmien v podnikaní Facebooku. Federálnej komisia pre obchod (FTC) sa ale k správe odmietla vyjadriť a Facebook len potvrdil, že spolupracuje s FTC.

Facebook má v posledných rokoch za sebou niekoľko významných pochybení v oblasti ochrany súkromia. FTC od vlaňajšieho marca skúma škandál týkajúci sa britskej poradenskej spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá sa dostala k údajom o asi 87 miliónoch používateľov Facebooku bez ich súhlasu. Vyšetrovanie sa sústredí na to, či zdieľanie dát s Cambridge Analytica a ďalšie podobné zlyhania porušili dohodu s FTC z roku 2011 o ochrane súkromia používateľov.

Najväčšiu pokutu, ktorú FTC udelila za zlyhanie pri ochrane súkromia, dostala v roku 2012 firma Google, a to 22,5 milióna dolárov (takmer 20 miliónov eur). Komisia ale udelila aj vyššie pokuty týkajúce sa iných problémov. V roku 2015 sa FTC dohodla s farmaceutickou firmou Teva Pharmaceutical Industries na urovnanie obvinenia za porušovanie protimonopólnych pravidiel firmou Cephalon, ktorú Teva kúpila. V rámci urovnania zaplatila 1,2 miliardy dolárov.

Príjmy Facebooku vo štvrtom štvrťroku dosiahli 16,9 miliardy dolárov a zisk 6,9 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy