Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zo záhrad na tanier, v Británii rastie záujem o veveričie mäso
Zdielať na

Zo záhrad na tanier, v Británii rastie záujem o veveričie mäso

Archívna reportáž

LONDÝN / V záhradách nie sú vítané najmä pre svoj zvyk vykrádať vtáčie krmítka a zoškrabávať kôru zo stromov. Vítané sú ale na jedálnom lístku Britov. Web denníka The Telegraph sa v reportáži zameral na silnejúci trend konzumácie veveričiek popolavých. Podľa reportérky majú mäso chutnejšie ako sliepky.

Mäso zo sivo zafarbených veveričiek sa používa ako náplň do palaciniek či krokiet. V Británii je stále silnejúci trend konzumácie mäsa, ktorého výrobu nesprevádza utrpenie zvierat. Briti sa tak prikláňajú k "divokému mäsu" zo zvierat, ktoré by podľa nich boli aj tak usmrtené. 

Veverička popolavá je v Británii považovaná za invazívneho škodcu a ohrozuje aj populáciu ryšavo zafarbených veveričiek obyčajných. Druh bez veľkého množstva prirodzených predátorov je v krajine terčom organizovaných odstrelov a niektorí šéfkuchári potom tela hlodavcov využívajú v kuchyni.

A čo chuť?

Ivan Tisdall-Downes vedie reštauráciu v centre Londýna a z veveričieho mäsa pripravuje jedlá už takmer tri roky. "Čo sa týka chuti, je skoro rovnaká ako zajac," povedal. Zákazníci podľa neho majú čím ďalej, tým väčší záujem o mäso pochádzajúce z prirodzeného prostredia. 

V Amerike zas veveričky takmer zatýkajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy