Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Priamo na mieste. Majiteľ poľského bitúnku sa cíti byť oklamaný
Zdielať na

Priamo na mieste. Majiteľ poľského bitúnku sa cíti byť oklamaný

POĽSKO / Aj napriek tomu, že bitúnok, z ktorého malo pochádzať zdravotne závadné mäso sa nachádza pomerne ďaleko od slovenských hraníc, redaktorovi TV JOJ sa podarilo dostať na miesto, kde sa nachádza jeden z bitúnkov, ktoré mohli byť akousi prestupnou stanicou. Z tej mäso smerovalo práve k nám. Zisťovali sme aj to, ako sa k celej kauze stavia poľská polícia a príslušné orgány.

Nenápadný bitúnok sa nachádza skrytý prakticky na okraji obce. Z cesty ho vidieť nie je. Distribúciu problémového mäsa k nám na Slovensko priznáva aj majiteľ bitúnku. Tvrdí, že zdravotná dokumentácia, ktorá bola k mäsu priložená, bola v poriadku a malo ísť o zdravé zvieratá.

"Ja som mal všetky papiere o tom, že ide o kvalitné mäso, a preto som nemal dôvod ho nepredať ďalej a teda aj na Slovensko. Treba ale povedať, že na Slovensko sa toho vyviezlo len málo," povedal majiteľ bitúnku Jozef Obrdzud. 

Každé zviera, ktoré je na bitúnku zabité, by však malo mať zdravotnú dokumentáciu, takzvaný pas zvieraťa, ktorý obsahuje aj vyjadrenie veterinára, ktorý bol pri jeho zabití.Peter 

"Celá dokumentácia, ktorú sme od firmy dostali, bola v súlade s predpismi, dokonca tam bola aj pečiatka veterinára. Všetky dokumenty sme dali k dispozícii kontrolným orgánom," hovorí majiteľ bitúnku. 

Prípad podrobne skúma už aj poľská polícia. Bitúnok v Kalinowe pri Ostrove Mazowieckom už uzavreli veterinári. "Zabezpečili sme rozsiahly dôkazný materiál a požiadali sme prokuratúru o vznesenie obvinenia voči prevádzkovateľom podniku pre spáchanie trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia obyvateľov," informuje hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka. 

"Navrhol som priamo úradu hlavného veterinára, aby boli skontrolované všetky bitúnky na našom území. Sme si vedomí toho, že ide o ohromné náklady s tým spojené, ale musíme si byť istí, že sa takáto situácia viac nezopakuje," uviedol minister pôdohospodárstva Jan Ardanowski. 
Majiteľ bitúnku svoju vinu odmieta. Tvrdí, že aj on bol oklamaný.

"Pre môj bitúnok to je likvidačné, okamžite nám klesol predaj na nulu. Máme plné sklady mäsa, s ktorým nevieme, čo budeme robiť," dodáva Obrdzud. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy