Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ivanka Trump šéfka Svetovej banky? Biely dom to zvažuje
Zdielať na

Ivanka Trump šéfka Svetovej banky? Biely dom to zvažuje

Archívne video

NEW YORK / Biely dom údajne pri výbere nového šéfa Svetovej banky zvažuje meno dcéry amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanky. Napísal to s odvolaním na nezmenený zdrojový zoznam The Financial Times, podľa ktorého je v skupine možných kandidátov aj zástupca amerického ministerstva financií David Malpass alebo bývalá ambaslankyňa Spojených štátov pri OSN Nikki Haley. Doterajší šéf banky Jim Yong Kim tento týždeň prekvapivo oznámil, že z funkcie predčasne odíde.

Doterajšie funkčné obdobie 52-ročného Kima, ktoré podľa amerického prezidenta malo určité rozporné názory, malo vypršať až v roku 2022.

Ivanka Trump v súčasnosti pôsobí ako poradkyňa Bieleho domu. Minulý rok v začiatku takisto pôsobila ako de facto šéfka americkej diplomacie po tom, čo úrad opustil Rex Tillerson. V roku 2017 na chvíľu zastupovala otca pri stole hláv štátov a vlád na summite skupiny G20 v Hamburgu. Média predtým informovali, že jej otec ju zvažoval ako stálu vyslankyňu USA pri OSN.

Správa o možnom vymenovaní Trumpovej do čela Svetovej banky spôsobila nedobré reakcie niektorých kritikov amerického prezidenta. "Nepotismus je len formou korupcie, takže ma to neprekvapuje, ale úroveň absurdity je ale dych berúca," píše americký miliardár Tom Steyer na svojom twitteri, ktorý je pasívnym odporcom Trumpa.

Svetová banka bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znížiť chudobu prostredníctvom úverov vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín. Okrem peňazí poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banka je vlastnená členskými štátmi, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

Podľa nepísanej dohody na post prezidenta Svetovej banky obsadzujú Američana, zatiaľ čo šéfom Medzinárodného menového fondu sa stáva zástupca európskych štátov. Kandidát, ktorého nominuje americký prezident, musí schváliť zbor výkonných riaditeľov banky. Denník Guardian pripomenul, že tradične nominácie amerického prezidenta vedú k nominácii do čela banky. Tak to bolo aj v prípade Kima, ktorého na rok 2012 navrhol bývalý šéf Bieleho domu Barack Obama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy