Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po uliciach mesta sa pohybujú tulene. Do mora sa vrátiť nevedia, cesta im zamrzla
Zdielať na

Po uliciach mesta sa pohybujú tulene. Do mora sa vrátiť nevedia, cesta im zamrzla

RODDICKTON / Obyvatelia mestečka v kanadskom Newfoundlande musia riešiť poriadne nezvyčajný problém. Po uliciach sa im pohybuje niekoľko desiatok tuleňov, ktorým sa podľa všetkého na pevnine zapáčilo. Do mora sa totiž nevedia vrátiť, pretože kým boli na pevnine, more zamrzlo. Miestne úrady sa teraz rozhodujú, čo s nimi majú robiť.

"Tulene sú v meste už viac ako týždeň a vyzerá to tak, že sa nikam neponáhľajú. Už sme zvieratá videli na dvoroch, príjazdových cestách aj na okrajoch ciest," povedala starostka Roddicktonu Sheila Fitzgerald. Celkový počet tuleňov, ktorí sa v meste udomácnili sa ale nedá odhadnúť. Správy hovoria nanajvýš o dvadsiatich kusoch, možno menej.

Podľa vedcov ale tulene na pevninu vychádzajú pomerne často, v tomto prípade sa ale nevedia vrátiť späť do mora, pretože im prístupová cesta zamrzla. Šéf kanadského Oddelenia rybárstva a oceánov Garry Stenson uviedol, že za svoju kariéru videl už skupiny tuleňov, v ktorých bolo aj tisíc kusov. Prítomnosť tuleňov na pevnine si vysvetľuje nedostatkom potravy v mori. 

Úrady ani obyvatelia nevedia, čo so zvieratami, ktoré sa ocitli ďaleko od miesta, kde by mali byť. Rozhodnutie by malo padnúť v utorok, dovtedy sa nedá robiť nič, pretože to nedovolí počasie. Starostka Fitzgerald by tiež uvítala záchranu týchto zvierat, pretože podľa jej slov ich už niekoľkých našli mŕtvych. Dvoch dokonca zrazilo auto. 

Tulene napriek svojmu mierumilovnému vzhľadu mávajú aj zlé nálady. Presvedčil sa o tom aj tento muž, ktorému jeleň uštedril facku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy