Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladíka zasypala lavína na svahu pred očami rodiny. Záchranári mu nedokázali pomôcť
Zdielať na

Mladíka zasypala lavína na svahu pred očami rodiny. Záchranári mu nedokázali pomôcť

ST. ANTON AM ARLBERG / Iba 16-ročný chlapec je ďalšou obeťou extrémneho zimného počasia, ktorá zasiahla niekoľko častí Európy. Neďaleko tirolskej obce sa spolu s nemecko-austrálskou rodinou lyžoval mimo zjazdovky. Odrazu ale udrela lavína, ktorá ho strhla.

Skupina sa podľa svojho opisu dostala k príkremu svahu a nemohla pokračovať ďalej. Zavolali preto horskú službu, aby im prišla na pomoc. Kým sa ale záchranárom podarilo k skupinke dostať, zasypala mladíka pred očami ostatných členov lavína. Aj napriek snahe záchranárov sa ho už nepodarilo oživiť. Polícia potvrdila, že nikto zo skupiny nemal potrebné vybavenie ako sú lopatky, či lavínové vyhľadávače.

​Obyvateľov Bavorska a Rakúska aj naďalej trápia údery zimného počasia. Podľa nemeckej meteorologickej služby navyše situácia nebude v najbližších dňoch o nič lepšia. V nemeckých, rakúskych aj švajčiarskych Alpách naďalej hrozí vysoké riziko lavín, ktoré si vyžiadali niekoľko životov. Niektoré osady a obce sú aj naďalej odrezané od sveta. Mnohé školy v Bavorsku zrušili pre bohatú nádielku snehu vyučovanie. S komplikáciami pri odpratávaní snehu sa potýkajú aj cestári a železničiari. 

Nemecký železničný prepravca Deutsche Bahn prostredníctvom webovských stránok informoval cestujúcich o meškaniach a zrušených spojoch v regiónoch, kde husto sneží. Týka sa to tratí vedúcich do mesta Lindau na brehu Bodamského jazera, ale aj prímestské linky medzi Mníchovom a Tutzingom. Tam doprava úplne stojí. Na odpratávanie snehu v staniciach už využívajú aj bagre. 

Bavorské a rakúske úrady odporúčajú vodičom nejazdiť, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Záchranári sa sťažujú, že šoféri sú nezodpovední, hazardujú a nerešpektujú uzávierky a tak sa k nim nemusí vedieť dostať napokon ani pomoc.

Sneženie narobilo paseku aj v Sasku. Vozovky sú klzké a často nezjazdné. Uzatvorený je úsek diaľnice A72 v blízkosti hraníc nemeckých spolkových krajín Bovorsko a Durínsko, kde uviazli kamióny. Kolóny v noci zo stredy na štvrtok dosahovali dĺžku aj desať kilometrov.

Podobná situácia bola na ceste z Chemnitzu do Marienbergu, ktorá pokrčuje až do Českej republiky. Polícia uviedla, že v úseku uviazlo 166 nákladných vozidiel. Dodali, že v uplynulých hodinách zaevidovali stovky nehôd, ktoré si vyžiadali viac ako 20 zranených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy