Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šéfa nemeckej AfD v Brémach napadli útočníci, utrpel ťažké zranenia
Zdielať na

Šéfa nemeckej AfD v Brémach napadli útočníci, utrpel ťažké zranenia

BERLÍN / Šéfa nemeckej strany AfD v Brémach, Franka Magnitza, brutálne napadla trojica zamaskovaných mužov. Najskôr ho bili drevenou palicou. Hoci bol už v bezvedomí, muži ho ďalej kopali do hlavy. Politika hospitalizovali s vážnymi zraneniami, no lekári odhadujú, že by sa z nich mohol zotaviť. Strana útok označila za atentát.

Poslanca a šéfa regionálnej odbočky Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Brémach Franka Magnitza napadla v pondelok podvečer skupina útočníkov a spôsobila mu ťažké zranenia. Polícia vychádza z toho, že útok na vedúceho predstaviteľa najsilnejšej opozičnej strany, ktorá je známa svojou protiimigračnou rétorikou, mal politické pozadie. Podobne brutálne napadnutia politikov je v spolkovej republike výnimočné. Prípad vyšetruje špeciálna policajná komisia.

Čin sa podľa polície odohral okolo 17:20 na Goetheho námestí neďaleko historického centra prístavného mesta Brém. Trojica zamaskovaných mužov Magnitzeho podľa vyhlásenia AFD mlátila drevenou tyčou, až stratil vedomie. Aj keď už ležal na zemi, kopali ho do hlavy. Polícia hovorí o najmenej troch páchateľoch a zatiaľ neznámom predmete, ktorý k útoku použili. Rozsah zranenia politika sú zrejmé z fotografie, ktorú na twitteri zverejnil šéf strany Jörg Meuthen.

Šesťdesiatšesťročný Magnitz, ktorý bol po útoku prevezený do nemocnice, počíta s tým, že v starostlivosti lekárov zostane aspoň do víkendu. Podľa lekárskych odhadov by sa mal plne zotaviť. Na útok si podľa svojich slov príliš nepamätá, pretože pri ňom veľmi skoro upadol do bezvedomia. Na mieste ho potom objavili dvaja remeselníci. Do budúcnosti si chce v meste dávať väčší pozor.

"Zbabelé a život ohrozujúce napadnutie Franka Magnitza je výsledkom dlhodobej štvanice politikov a médií proti nám, ktorú teraz v Brémach zjavne ľavicoví teroristi pretavili v čin. Bude boj proti AfD úspešný až vo chvíli, keď pri takých útokoch niekto zomrie?" napísali v spoločnom vyhlásení predsedovia strany Meuthen a Alexander Gauland. Ten potom na tlačovej konferencii zopakoval, že po konzultácii s Magnitzom si je istý, že čin bol politicky motivovaný.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier čin odsúdil v liste adresovanom napadnutému politikovi. "Každá forma násilia voči zvolenému zástupcovi je útokom na náš právny štát. Tomu sa musíme spoločne a odhodlane postaviť," uviedol.

Minister zahraničia za sociálnu demokraciu (SPD) Heiko Maas zase napísal, že násilie nikdy nemôže byť prostriedkom politických sporov a je pritom úplne jedno, proti komu mieri. Podobne reagoval aj jeden z dlhodobo najtvrdších kritikov AfD Cem Özdemir zo strany Zelených. "Kto bojuje nenávisťou s nenávisťou, nechá na konci zase zvíťaziť nenávisť," poznamenal.

Útoky na politikov nie sú v Nemecku časté. Z posledných rokov sú zrejme najznámejšie dva prípady. Jedným bol pokus o vraždu súčasnej primátorky Kolína nad Rýnom Henriette Rekerovej z roku 2015, pri ktorom takmer prišla o život, druhým predvlaňajší útok nožom na starostu západonemeckej obce Altena Andreasa Hollstein (CDU). V oboch prípadoch bol dôvodom napadnutia nesúhlas s otvoreným migračným prístupom týchto politikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy