Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boj proti plastom pokračuje. V tejto krajine už klasické vatové tyčinky nedostanete
Zdielať na

Boj proti plastom pokračuje. V tejto krajine už klasické vatové tyčinky nedostanete

Archívna reportáž

RÍM / Taliansko sa stalo prvou krajinou, ktorá zakázala predaj vatových tyčiniek do uší vyrobených z plastu. Boj s plastovým odpadom sa vedie vo všetkých krajinách EÚ, pričom vyjednávacia smernica o zákaze predaja jednorázových plastových výrobkov sa do poslednej fázy dostala na konci roka 2018. Úplné znenie by malo do platnosti vstúpiť v roku 2021.

Taliansko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá zakázala predaj vatových tyčiniek vyrobených z plastu. Krajina tak urobila presne 1. januára 2019. Podľa platnosti nového zákona musia byť tyčinky vyrobené len z biologicky odbúrateľného materiálu.

Vyjednávacia smernica o celkovom zákaze predaja jednorázových plastových výrobkov, by mala tento zákaz zaviesť od roku 2021. Medzi takéto jednorázové výrobky patria napríklad slamky, príbory, taniere, obaly na potraviny.  

Taliansko v tomto ohľade úniu predbehla a zákaz začala čiastočne uplatňovať už tento rok. Tyčinky do uší na trhu tak musia byť teraz vyrobené z dreva alebo iných prírodných materiálov tak, aby boli kompostovateľné. Už od začiatku minulého roka mohli byť v obchodoch používané výhradne recyklovateľné plastové sáčky na ovocie, zeleninu, mäso a ryby. Zákaz predaja plastového riadu, krabičiek a ďalších jednorázových produktov má prísť o rok. 

Plastové výrobky posledné roky enormne zamorujú pobrežia morí ale aj samotné vody. Taliansko sa preto ako pobrežný štát snaží čo najrýchlejšie plastové odpad odstrániť. Združenie na ochranu životného prostredia Legambiente uvádza, že vatové tyčinky tvoria až 9% odpadu zozbieraného na plážach. 

V obľúbenej dovolenkovej krajine mnohých Slovákov vylovili tony odpadu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy