Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Prahe úradujú putovní zlodeji. Je možné, že sa premiestnili na Slovensko
Zdielať na

V Prahe úradujú putovní zlodeji. Je možné, že sa premiestnili na Slovensko

PRAHA / Počas sviatkov na konci roka zamestnávajú policajtov takzvaní putovní zlodeji. Navštevujú veľké mestá Európy. Kradnú na uliciach či v obchodoch. V každom meste sa zdržia maximálne dva dni. Vyhýbajú sa tak tomu, aby ich zadržali policajti.

Zlatníctvo na Celetnej ulici prišlo v priebehu pár minút o šperky za takmer 60 000 českých korún.

Dve ženy zachytila priemyselná kamera. Podľa policajtov a svedkov hovorili lámanou češtinou, môže ísť o Slovenky, Ukrajinky, Rusky. Prezerali si vitrínu, nechávali si ukazovať rôzne pláty s drahými šperkami, potom odlákali obsluhu a niekoľko ich ukradli, schovali pod bundu a odišli.

"Hľadané ženy sa v obchode zdržali naozaj len pár minút. Po ich odchode predavačky zistili, že aj so ženami zmizli šperky v hodnote 60 000 korún," informoval hovorca pražskej polície Tomáš Hulan. Kriminalisti zistili, že ženy sú zohraté a podobné divadlo so záujmom o kúpu prejavili aj v ďalších obchodoch. Tam sa im ale ukradnúť nič nepodarilo. Podľa polície ide o tzv. putovných zlodejov, v týchto dňoch, počas vianočných sviatkov, v obchodoch a na uliciach plných ľudí sa im obzvlášť darí.

"Na základe typológie týchto dvoch hľadaných žien, sa kriminalisti dôvodne domnievajú, že sa jedná o tzv. putujúce zlodejky. Tie úradujú po celej Európe. V metropole sa zdržia pár dní, a potom odídu kradnúť do inej krajiny," vysvetlil Hulan. 

V týchto chvíľach už môžu vyčíňať zlodejky v inej metropole, najbližšie je pre nich Bratislava, Berlín. Sami kriminalisti priznávajú, chytiť týchto zlodejov je často nadľudská úloha.

A aj keď sa nakoniec policajtom podarí zlodeja chytiť, krádež na ulici málokedy prekoná čiastku 5 000 korún pre trestný čin, priestupkovej komisii sa cudzinci aj zo strachu z vyhostenia vyhýbajú. V tomto prípade však suma prekonala desiatky tisíc korún, preto ak zlodejky na záberoch spoznáte, zalarmujte políciu, tento štýl nakupovania by im rozhodne nemal prejsť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy