Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lety z londýnskeho Gatwicku zrušili. Nad letiskom prelietavajú neznáme drony
Zdielať na

Lety z londýnskeho Gatwicku zrušili. Nad letiskom prelietavajú neznáme drony

LONDÝN / Na londýnskom letisku Gatwick od stredy v noci nepristávajú lietadlá. Prevádzku prerušili po tom, ako nad letiskom objavili dva neznáme drony. Lietadlá stále presmeruvávajú. Úrady neskôr uviedli, že incident nesúvisí s terorizmom a po majiteľoch pátrajú.

Zástupcovia letiska už v stredu večer pozastavili všetky lety po tom, ako úrady začali vyšetrovať správy o dvoch dronoch pohybujúcich sa nad ním. "Myslíme si, že to bol úmyselný čin, no nemáme vôbec žiadne náznaky, že by prípad súvisel s terorizmom," uviedol šéf letiskovej polície Justin Burtenshaw. Tým, kto riadi drony,hrozí podľa polície 5 rokov väzenia. 

​Polícia objasnila, že prvú správu o drone nad letiskom zaznamenala v stredu krátko po 21:00 tamojšieho času a poslednú vo štvrtok o 8:45. Prichádzajúce lety odklonili na iné britské letiská a tiež do Francúzska a Holandska. Podvečer už na miesto dorazili aj policajní odstreľovači. Úrady zvažujú aj nasadenie armády.

Iba na štvrtok mali v londýnskom Gatwicku naplánovaných sedemsto šesťdesiat príletov a odletov. V rámci nich malo byť odbavených okolo stodesaťtisíc cestujúcich. "Ako prví si ich všimli včera večer dvaja zamestnanci letiska. Od tej chvíli sa stroje zjavovali a opäť mizli celú noc," hovori zástupca letiska, Chris Woodroofe s tým, že situácia sa potom opakovala aj na druhý deň. 

Zástupcovia letiska upozornili na situáciu a vyzvali ľudí, aby si kontrolovali informácie o letoch. Na incident zatiaľ doplatilo 20-tisíc ľudí. Za zmeny sa ospravedlnili a dodali, že prvoradá je pre nich bezpečnosť. Vyťažené letisko sa nachádza 43 kilometrov južne od Londýna a počas zimných nocí odbaví 18 až 20 letov. Akékoľvek problémy tam spôsobujú dominový efekt aj v ostatných krajinách. Potrvá niekoľko dní, než sa doprava vráti k normálu. 

V Británii problémy na letisku nie sú až taká rarita. V lete pre búrku a blesky museli tiež uzavrieť letisko. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy