Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dánsko rozhodne o zriadení deportačného centra pre stovky cudzincov. Vítaní v krajine ale nebudú
Zdielať na

Dánsko rozhodne o zriadení deportačného centra pre stovky cudzincov. Vítaní v krajine ale nebudú

LINDHOLM / KALVEHAVE / Už o pár hodín budú dánski poslanci rozhodovať o návrhu na zriadenie deportačného centra na opustenom dánskom ostrove. Tento plán sa vôbec nepozdáva ľuďom, žijúcim v blízkosti ostrova. Majú totiž strach z toho, ako toto centrum ovplyvní ich životy. Na Lindholme plánuje dánska vláda totiž ubytovať približne sto cudzincov.

Na Lindholme plánuje dánska vláda ubytovať približne sto cudzincov, ktorých po odsúdení a odpykaní si trestu nemôžu ihneď deportovať do krajín ich pôvodu. Hrozilo by im tam totiž prenasledovanie, či dokonca smrť. Dánska vláda ale chce zároveň dať týmto ľuďom najavo, že nie sú vítaní ani v Dánsku. Preto navrhuje zriadiť centrum v nehostinnej časti krajiny. Miestni z toho nie sú dvakrát nadšení. "Nie je to dobrý nápad, pretože to bude drahé a nijako to neprispeje k riešeniu samotného problému," povedal miestny politik Mikael Smed. 

 

Ľudia sa vraj boja toho, že zriadenie deportačného centra vážnym spôsobom ohrozí turistický ruch v regióne a naruší plány na jeho rozvoj. Obyvatelia centra nebudú na ostrove podľa návrhu väznení a cez deň ho budú môcť opustiť. Večer sa však naň budú musieť vrátiť. Plány na zriadenie takéhoto centra kritizovala aj Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva. "Budeme tieto plány pozorne sledovať a diskutovať o nich s dánskou vládou. Izolácia a stigmatizácia týchto ľudí iba prispieva k ich zraniteľnosti," vyjadrila sa Vysoká komisárka Michelle Bachelet. 

 

V súčasnosti na ostrove nikto nežije.Tamojšie priestory využívajú len vedci na skúmanie nebezpečných vírusov. Centrum by malo byť vybudované do roku 2021. Náklady na jeho otvorenie prekročia 115 miliónov eur.

Pozrite si reportáž o rozhodnutí Slovenska. Dočasne príjmeme viac ako 200 migrantov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy