Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Narodilo sa prvé dieťa z maternice mŕtvej matky
Zdielať na

Narodilo sa prvé dieťa z maternice mŕtvej matky

Zdroj: pixabay

SAO PAULO / Brazílska žena, ktorej lekári transplantovali maternicu od mŕtvej darkyne, ako prvá na svete porodila po takomto zákroku živé dieťa. Podľa tlačových agentúr to uviedli lekári, ktorých štúdiu publikoval odborný časopis The Lancet.

O transplantáciu maternice od zosnulých žien sa už v minulosti pokúšali lekári v niekoľkých krajinách, podľa agentúr sa však doteraz pôrod živého dieťaťa touto cestou nepodaril.

Vtedy tridsaťdvaročnej žene bola podľa vedúceho lekára štúdie Daniho Ejzenberga z Univerzitnej nemocnice v Sao Paule transplantovaná maternica v septembri 2016. V decembri 2017 porodila zdravé dievčatko, ktoré lekári priviedli na svet cisárskym rezom v 36. týždni, kedy vážila 2 550 gramov. Podľa Ejzenberga môže tento úspech priniesť významné rozšírenie počtu transplantácií.

"Počet ľudí ochotných a pripravených darovať orgány po svojej smrti je oveľa vyšší ako živých darcov, čo ponúka oveľa širšiu skupinu darcov," uviedol brazílsky lekár vo vyhlásení. Dodal však, že je potrebné porovnať výsledky transplantácií maternice od živých a mŕtvych darkýň. Techniku ​​transplantácie je podľa neho možné naďalej vylepšovať.

Podľa agentúry Reuters doteraz vedci popísali 11 prípadov narodenia živých detí matkám, ktorým darovala maternicu žijúca príbuzná; prvý takýto pôrod sa podaril v roku 2013 vo Švédsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy