Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Briti budú o brexite hlasovať v utorok 11.decembra
Zdielať na

Briti budú o brexite hlasovať v utorok 11.decembra

LONDÝN / Britský parlament bude o dohode o odchode Británie z Európskej únie hlasovať v utorok 11. decembra. Oznámila to v pondelok britská vláda.

Pred samotným hlasovaním budú mať poslanci možnosť päť dní debatovať. Rozprava o dohode, ktorú po britskej vláde v nedeľu na mimoriadnom summite v Bruseli potvrdili tiež prezidenti a premiéri zvyšných 27 členských krajín EÚ, začne budúci utorok 4. decembra a pokračovať bude aj v stredu a vo štvrtok. Po pauze od piatku do nedele sa zákonodarcovia v parlamente zídu opäť v pondelok 10. a v utorok 11. decembra. Po utorkovej časti debaty by sa malo hlasovať.

V nedeľu 27 členských krajín EÚ potvrdilo svoj súhlas o brexitovej dohode na mimoriadnom samite, ktorú dohodli vyjednávači. Deklarácia popisuje budúce vzťahy, uviedol Preben Aamann, hovorca Donalda Tuska. 

Tusk v sobotu ohľadom brexitu ocenil, že všetky členské krajiny obstáli v skúške solidarity a jednoty. Vyjadril sa tak po tom, čo sa na poslednú chvíľu podarilo nájsť riešenie, ktoré odstránilo obavy Madridu o budúcej dohode medzi EÚ a Britániou, týkajúc sa Gibraltáru.

"Nie je deň na oslavu. Opúšťa nás členský štát Únie, náš významný partner a nikoho odchod neteší. Na druhej strane treba povedať, že Spojené kráľovstvo opúšťa Úniu, nie Európu. Aj na rokovaní s britskou premiérkou Theresou May sme deklarovali, že veríme, že sa podarí vyjednať také podmienky vzťahov, ktoré budú predstavovať iný rozmer, aký máme s inými tretími krajinami," povedal premiér Pellegrini. Dodal, že dohoda o odchode zahŕňa práva troch miliónov Európanov žijúcich v Británii a práva milióna Britov žijúcich na kontinente, týka sa rozpočtu, postavenia firiem, Írska aj Gibraltáru. 

brexi

Súvisiace články

Najčítanejšie správy