Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úspešná operácia NASA. Sonda po pristáti na Marse otvorila panely
Zdielať na

Úspešná operácia NASA. Sonda po pristáti na Marse otvorila panely

VESMÍR / Americká sonda InSight, ktorá je vôbec prvým aparátom určeným k seizmickému prieskumu Marsu, v pondelok úspešne pristála na červenej planéte. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý niekoľko hodín čakal, než sa správne roztvorili solárne panely nevyhnutné pre zásobovanie sondy elektrickou energiou. Informáciu poslala sonda Mars Odyssey, ktorá je od októbra 2001 na obežnej dráhe okolo Marsu.

Dosadnutie Insight-u naplánovali na severnej pologuli na planine Elysium Planitia v blízkosti rovníka krátko pred 21:00 SEČ. Správy odoslané Mars Odyssey ukazujú, že solárne panely sondy sa otvorili a nabíjajú batériu. Správu na twitteri zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Stalo sa to sedem hodín po tom, čo na Marse pristála. Ak by táto operácia zlyhala, nemala by InSight energiu k svojej práci.

https://twitter.com/NASA/status/1067257207799103488

Celý manéver trval 6,5 minúty a sonda počas tejto doby vstúpila do riedkej marsovskej atmosféry s rýchlosťou 19.800 kilometrov za hodinu. Okrem toho, postupne s pomocou tepelného štítu, padáku a pristávacích trysiek spomalila na 8 km/h. 

https://twitter.com/HistoryTime_/status/1067319802862157824

Úlohou sondy je merať tepelný tok v planetárnej kôre či zaznamenávať marsotrasenie, ak existuje. Na palube je aj rádiolokátor na meranie chýb v rotácii Marsu, čo vedcom pomôže zistiť podrobnosti o planetárnom jadre. Pátrať po stopách dávneho či súčasného života ale InSight nebude.

Priamy prenos sa začal o 20:00:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy