Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kaliforniu naďalej sužujú plamene. Nezvestných je viac ako 1000 ľudí
Zdielať na

Kaliforniu naďalej sužujú plamene. Nezvestných je viac ako 1000 ľudí

Archívna reportáž

CHICO / Počet potvrdených obetí ničivého lesného požiaru v severnej Kalifornii stúpol na 71, pričom úrady hovoria až o viac ako tisíc nezvestných. Šerif Kory Honea ale upozorňuje, že zoznam je dynamický a môže obsahovať niektoré mená duplicitne, prípadne nesprávne napísané.

"Stále prijímame telefonáty a stále preverujeme e-maily," vyjadril sa Honea s tým, že v zozname nezvestných môžu byť aj ľudia, ktorí pred požiarom ušli a neuvedomujú si, že ich niekto mohol nahlásiť ako nezvestných. Súčasný požiar úplne zničil mesto Paradise, ktoré malo 27 000 obyvateľov a vážne poškodil aj ďalšie oblasti. Úrady v súčasnosti uvádzajú, že zničil 9 700 domov a 144 bytových domov. Oheň, ktorý spálil 575 kilometrov štvorcových, vyhnal z domovov okolo 52 000 ľudí.

Hasiči majú požiar na 45 percent pod kontrolou a v súčasnosti podľa nich nepredstavuje okamžité riziko pre obývané oblasti. Na juhu štátu, kde tiež vyčíňal lesný požiar, už úrady pomaly dovoľujú ľuďom vrátiť sa do ich domovov. Plamene tam zničili viac ako 600 domov a ďalších stavieb. Z oblasti hlásia troch mŕtvych.

Do zničených oblastí v sobotu pricestuje prezident Donald Trump, aby si spravil obraz o škodách a stretol sa so zasiahnutými obyvateľmi. Mnohých však rozhneval obvineniami, že za požiare môže zlá správa lesov v Kalifornii.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy