Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Priznanie premiéra pre kybernetickú bezpečnosť: Nikdy som nepoužíval počítač
Zdielať na

Priznanie premiéra pre kybernetickú bezpečnosť: Nikdy som nepoužíval počítač

Zdroj: SITA

TOKIO / Japonský minister pre olympijské hry Jošitaka Sakurada sa na verejnosti priznal, že v nikdy v živote nepoužíval počítač. Nebol by to zrejme až taký problém, ak by nebol zároveň aj ministrom pre kybernetickú bezpečnosť krajiny. Na druhej strane, čo kyberneticky bezpečnejšie môže existovať, ak nie vyhýbanie sa moderným technológiám?

Sakuradu poveril premiér Šinzó Abe, aby viedol výbor zaoberajúci sa kybernetickou bezpečnosťou. Muž, ktorý za 22 rokov v parlamente nebol v žiadnej funkcii sa v stredu spovedal parlamentnému výboru, uvádza The Guardian.

Kritiku vyvolala jeho reakcia na otázku opozičného poslanca, či Sakurada disponuje počítačovými znalosťami. Veď by sa očakávalo, že ak má viesť taký náročný obor, bude prinajmenšom počítačovo zdatný. "Vždy som tým poveril niekoho z mojich zamestnancov alebo sekretárok. Nikdy som počítač nepoužil," povedal 68-ročný minister. 

Politiku kybernetickej bezpečnosti vytvárajú ľudia v úrade a vláda, povedal Sakurada s tým, že nevidí problém v tom, že on sám je počítačovo negramotný. 

V súvislosti s prichádzajúcou olympiádou tiež zaujal tým, že na tlačových konferenciách na príliš veľké množstvo otázok odpovedal jednoduchým "neviem". Zaujal tiež, keď povedal, že hry budú stáť 150 jenov namiesto 150 miliárd jenov, čo je v podstate 1,17 eur namiesto viac ako 1,17 miliárd eur. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy