Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Angela Merkel povedala, že Európa nie je taká jednotná, ako by si priala
Zdielať na

Angela Merkel povedala, že Európa nie je taká jednotná, ako by si priala

ŠTRABURG / Bez európskej solidarity nie je možný pokrok. Individuálne národné rozhodnutia majú dopady na celé európske spoločenstvo. Vyhlásila v Európskom parlamente nemecká kancelárka Angela Merkel. Postupne totiž v europarlamente vystupujú všetci vrcholoví predstavitelia členských štátov. A keďže ide práve o nemeckú kancelárku, jej slovo bude mať spolu s Francúzmi najväčšiu váhu

Angela Merkel je v poradí 12. predstaviteľka členského štátu, ktorá do Európskeho parlamentu prišla povedať, ako si predstavuje budúcnosť únie. "Stojím pred najdemokratickejším parlamentom na svete. Ale bez európskej solidarity nie je možný pokrok. Zasadzovať sa jeden za druhého je základom pre fungujúce spoločenstvo," povedala kancelárka.

Nemecká kancelárka opäť narážala na neprijímanie migrantov a doslova povedala, že Európa nie je taká jednotná, ako by si priala. Ale podľa jej slov sme na dobrej ceste. "Európu tvorí rozmanitosť, je to jedna z našich veľkých silných zbraní,” hovorí Merkel. Niekoľkokrát ju však prerušili najmä britskí poslanci hlasnými pokrikmi, až ich museli utišovať samotný Tajani, či Juncker.

Nemecká kancelárka však požaduje aj veľkú spoluprácu s africkými krajinami, najmä kvôli klimatickým zmenám, lepšie naštartovanie inovácií a o brexite hovorila ako o historickej chybe. Európa je podľa nej stále najväčšou šancou na trvalý mier. "Škoda, že nehovorí o budúcnosti z pohľadu toho obyčajného človeka,” reaguje europoslankyňa Monika Smolková. 

Po Angele Merkel príde so svojou predstavou o budúcnosti dánsky premiér na ďalšie plenárne zasadnutie. "Európa si zatiaľ nevie predstaviť politiku, veľkú politiku bez Angely Merkel,” povedal europoslanec Mikolášik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy