Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plastový odpad zabíjal v zátoke, ktorú preslávil DiCaprio. Utopil sa žralok
Zdielať na

Plastový odpad zabíjal v zátoke, ktorú preslávil DiCaprio. Utopil sa žralok

PHI PHI / Plastové vrecko od ryže sa stalo osudným pre mláďa žraloka. Zátoka Maya Bay na thajskom ostrove bola kedysi rajom s blankytne priehľadnou vodou. Za niekoľko rokov sa ale stihla zmeniť na miesto, ktoré sa podobá smetisku. Plastové sáčky, slamky, fľaše sa dostali na pláž aj do vody.

V roku 2000 v zátoke Maya Bay  nakrútili známy film Pláž, kde si zahral aj Leonadro DiCaprio. Od toho momentu sem už takmer dve desiatky rokov prichádzajú nestále turisti, ktorí tu ale nechávajú po sebe spúšť. Spúšť v podobe odpadkov, najmä tých plastových. Plastové vrecko sa stalo osudným pre mláďa žraloka čiernoplutvého, ktorý sa do neho zamotal. O celom incidente informoval denník Daily Mail. 

Kým mladý žralok plával vo vode hlava sa mu zasekla v plastovom vrecku od ryže, z ktorého sa nemohol dostať. Vrecko sa zaseklo práve na mieste, kde mal žralok žiabre, čím mu zablokoval prísun kyslíka. Zviera sa tak začalo dusiť, a utopilo sa.

Mŕtve mláďa nakoniec voda vyplavila na breh, kde ho našiel inštruktor potápania Andrew Hewett. Ten kontroloval, v akom stave sa aktuálne zátoka nachádza. Túto oblasť totiž v máji minulého roka museli uzatvoriť, aby sa miestny ekosystém doslova zregeneroval po návaloch turistov. Do zátoky totiž zvyklo prichádzať okolo 5000 ľudí denne. Pre veľkú návštevnosť sa postupne začali sťahovať aj pôvodné druhy zvierat, čo ochranári vyhodnotili za alarmujúci stav. 

"Pýtal sa, prečo musí umrieť"

Pokiaľ ide o vodného živočícha- žraloka čiernoplutvého, ten sa v zátoke ukázal opäť až potom, čo oblasť uzavreli. Miestne úrady začali prípad úmrtia vyšetrovať. "Boli sme oboznámení o úhyne zvieraťa. Zahájili sme vyšetrovanie, aby sme zistili, či niekto žraloka ulovil alebo sa vo vrecku zasekol sám," uviedol Worapot Lomlim, šéf národného parku Hat Noppharat Thara-Mu Koh Pchi Pchi. 

Morský biológ Thon Thamrongnawasat sa k celému incidentu taktiež vyjadril a podľa neho, žiadnu šancu na prežitie nemal. "Žraloky potrebujú k správnemu dýchaniu voľný pohyb. Tento žralok nemohol plávať, tak sa utopil. Pozrite sa na jeho oči. Vidíte, že má veľa otázok. Akoby sa pýtal, prečo musí zomrieť. Tento prípad jasne dokazuje, ako plasty a celkovo odpad škodí moriam," povedal Thamrongnawasat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy