Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo Vatikáne našli ľudské kosti. Polícia hľadá spojitosť so záhadným zmiznutím dvoch dievčat
Zdielať na

Vo Vatikáne našli ľudské kosti. Polícia hľadá spojitosť so záhadným zmiznutím dvoch dievčat

VATIKÁN / Vo Vatikáne sa našli ľudské kosti. Polícia hľadá aj možnú spojitosť so záhadným zmiznutím dcéry služobníka pápeža Jána Pavla II. Emanuely Orlandiové v roku 1983. Kosti našli robotníci v piatok pri renovácii jednej z budov diplomatického zastúpenia Vatikánu v Ríme.

Vatikán oznámil, že kosti sú teraz skúmané. Vyšetrovatelia chcú predovšetkým zistiť, či DNA zodpovedá DNA dvoch dievčat, ktoré zmizli v Ríme v roku 1983 - okrem Orlandiové je odvtedy nezvestná aj Mirella Gregoriová.

Záhada ich zmiznutia 

Podľa jednej z teórií uniesli Orlandiovou 22. júna 1983 členovia zločineckej organizácie s cieľom vyvinúť tlak na vatikánských predstaviteľov, aby vrátili vypožičané peniaze. Podľa inej teórie bolo dievča unesená s cieľom prinútiť Taliansko k prepusteniu tureckého teroristu Mehmeta Aliho Agcy, ktorý v roku 1981 na vatikánskom Svätopeterskom námestí vážne postrelil vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.

Agca, ktorý patril k tureckej krajne pravicovej skupine Šedí vlci, bol v Taliansku odsúdený na doživotné väzenie, ale v roku 2000 mu taliansky prezident Carlo Azeglio Ciampi na pápežovu žiadosť udelil milosť. Agca si potom odpykával v Turecku trest za vraždu ľavicového novinára z roku 1979 a dve bankové lúpeže. Prepustený bol v januári 2011.

Ďalšie zmiznuté dievča

Mirella Gregoriová zmizla v roku 1983, 40 dní pred Orlandiovou. Vyšetrovatelia vtedy nevylučovali, že oba prípady spolu súvisia. Emanuelin brat Pietro viní Vatikán z pokusu o zatajovanie skutočností. Oficiálne nie sú o osude Orlandiové známe žiadne konkrétne informácie.

Právna zástupkyňa rodiny Laura Sgróová vyzvala vyšetrovateľa, aby podali vysvetlenie. "Chceme vedieť, ako boli kosti nájdené a prečo je tento nález dávaný do súvislosti so zmiznutím Emanuel Orlandiové alebo Mirella Gregoriové," vyhlásila právnička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy