Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Trumpovo víťazstvo spôsobilo mnohým študentom poruchu, tvrdí štúdia
Zdielať na

Trumpovo víťazstvo spôsobilo mnohým študentom poruchu, tvrdí štúdia

Archívne video

NEW YORK / Predminuloročná bitka o post prezidenta Spojených štátov bola pre niektorých amerických študentov natoľko stresujúce, že štvrtina z nich vykazovala po voľbách príznaky podobné posttraumatickej stresovej poruche. Tvrdí to najnovšia americká psychologická štúdia, ktorej závery publikoval britský denník The Guardian.

Podľa neoficiálnych správ, ktoré sa k bádateľom dostali, bolo prezidentské stretnutie medzi republikánom Trumpom a demokratickou kandidátkou Hillary Clinton pre niektorých študentov veľmi stresujúce. Vedci sa preto rozhodli zistiť, ako veľmi povolebný stres zasiahol do života ľudí, vrátane ich štúdia či práce.

Výskumníci sa problematikou vystresovaných študentov začali zaoberať hneď po prezidentských voľbách, z ktorých vyšiel ako víťaz súčasný prezident USA Donald Trump.

Štúdia zverejnená v odbornom časopise Journal of American College Health sa zamerala na 769 študentov Arizonskej štátnej univerzity, ktorí sa zapísali do hodín psychológie. Bádatelia prieskum prevádzali v priebehu januára a februára 2017, teda v čase, keď Trump nastúpil do úradu. Ich cieľom bolo odhaliť len momentálny duševný stav študentov, nie dlhodobý vplyv prezidentských volieb na ich psychické zdravie.

Výsledky prieskumu odhalili, že priemerná hladina stresu študentov, ktorí vyplnili psychotesty, bola porovnateľná s duševným stavom ľudí, ktorí sa pred siedmimi mesiacmi stali svedkami masovej streľby.

"Zaujímala nás predovšetkým otázka, či voľby predstavujú pre ľudí traumatickú skúsenosť. Zistili sme, že to tak bolo u 25 percent mladých dospelých," uviedla Melissa Hagan, profesorka psychológie na štátnej univerzite v San Franciscu a hlavná autorka štúdie.

Trump naposledy navštívil hurikánom zničenú Floridu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy