Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čína otvorila najdlhší most na svete cez more, má 55 kilometrov
Zdielať na

Čína otvorila najdlhší most na svete cez more, má 55 kilometrov

HONGKONG / Čínsky prezident Si Ťin-pching slávnostne otvoril 55-kilometrový most, ktorý spojuje čínske územie Hongkong, Macao a mesto Ču-chaj v pevninskej Číne. Ide o najdlhšiu mostnú konštrukciu na svete, ktorá vedie cez more. Vďaka mostu sa skráti cesta medzi troma mestami z troch hodín na 30 minút.

Stavba mostu začala pred deviatimi rokmi a vyšla na 20 miliárd dolárov. Pre bežnú dopravu začne most fungovať v stredu. "Oficiálne otváram most Hongkong-Ču-chaj-Macao," povedal v krátkom prejave prezident.  

​Pôvodný termín otvorenia bol stanovený na rok 2016, stavbu ale zbrzdilo skúmanie odpadu projektu na životné prostredie, vyšetrovanie korupcie aj prekročenie rozpočtu. Počas jeho budovania navyše prišlo o život 7 robotníkov a ďalších 275 sa zranilo. Väčšina úmrtí mal na svedomí pád z veľkej výšky. 

Most predstavuje kľúčový prvok plánu Pekingu pre užšie prepojenie 11 miest delty Perlovej rieky, ktorá pokrýva 56 tisíc kilometrov štvorcových a je domovom 68 miliónov ľudí.  

Súčasťou mostu sú dve šesťprúdové cesty a tunel dlhý 6,7 kilometrov, ktorý bol vyhĺbený, aby neboli projektom narušené frekventované lodné trasy v oblasti. Tunel vedie medzi dva umelo vytvorené ostrovy. 

Most bol projektovaný tak, aby odolal zemetraseniu o sile až 8,0 stupňa, supertajfúnu či nárazu veľkej nákladnej lode. Na stavbu spotrebovali cez 400 tisíc ton ocele.  

Pozrite si reportáž o najdlhšom sklenenom moste na svete. Postavili ho v Japonsku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy