Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedna z najväčších sopiek sa potápa. Európe hrozí katastrofa
Zdielať na

Jedna z najväčších sopiek sa potápa. Európe hrozí katastrofa

KATÁNIA / Najväčší vulkán v Európe sa začal potápať. Pokiaľ sa sopka Etna úplne zosunie, spôsobí vlnu cunami, ktorá zničí celé pobrežie Stredomoria. Túto hrozbu oznámili vedci z Helmholtzova centra pre výskum oceánu v Kielu. Pomocou zvukových vĺn skúmali podložie Etny, pričom podľa ich zistení sa v jeden moment ponorila až o 4 centimetre za osem dní.

Vedci namerali posun hory na juhovýchodnom bloku sopky, ktorý susedí s ostrovom Sicília. Práve ten by bol najviac ohrozený keby sa jednotlivé časti sopky postupne začali rúcať a spôsobovali by rekciu cunami vlny. "Katastrofický kolaps celého boku alebo jeho časti, a následné cunami nemôžu byť vylúčené," napísali výskumníci v štúdii, ktorú zverejnili v odbornom časopise Science Advances, informoval o tom denník The Sun. 

https://twitter.com/fongyee/status/1049357378926399488

Podľa nich zatiaľ nie je potrebné podliehať panike, pretože nie je isté, že táto situácia nastane počas roka, desiatich rokov. Sopka Etna bude nasledujúce týždne monitorovaná, aby prípadne škody boli čo najviac minimalizované. Predtým sa predpokladalo, že postupný ponor sopky spôsobuje vriaca láva. Ide o masívne pohyby, ktoré hypoteticky môžu ovplyvniť pohyb celej hory. Etna je totiž jedna z najviac aktívnych sopiek na svete, ktorá je prakticky neustále aktívna,a u ktorej je najväčší záznam erupcii. 

Posledný výskum ale ukázal, že hlavnou príčinou je fakt, že jeden z bokov sopky rastie. Je čím ďalej, tým ťažší a pôsobí na neho stále väčšia gravitácia. "Sopka Etna je obrovská. Meria cez 3000 metrov a týči sa nad morom. Je naozaj veľmi ťažká a zväčšuje sa," vyjadrila sa expertka Urlaubová. "Zatiaľ, čo máme pomalý zosuv, za posledných 15 mesiacov sa posunula o 4 centimetre, takže je to naozaj pomalé. Hrozí ale, že sa to zrýchli a nastane nebezpečenstvo," dodáva. 

Pozrite si reportáž o nebezpečných sopkách:

Najčítanejšie správy