Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zákaz spania na ulici. Bezdomovci sa boja, že sú ďalším cieľom Viktora Orbána
Zdielať na

Zákaz spania na ulici. Bezdomovci sa boja, že sú ďalším cieľom Viktora Orbána

Archívna reportáž

BUDAPEŠŤ / Problém s bezdomovcami sa snažia vyriešiť mnohé krajiny či už prostredníctvom sociálnych balíčkov alebo ubytovania pre ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Maďarsko je ale prvou krajinou, ktorá zakáže život na ulici, a to dokonca prostredníctvom ústavy.

S návrhom na takúto ústavnú zmenu prišla pravicová vláda premiéra Viktora Orbána, ktorá sa už v minulosti zamerala na migrantov, ktoré podľa nich predstavovali pre Maďarsko závažnú bezpečnostnú hrozbu. "Vláda si uvedomila, že nemôže tému migrácie využívať navždy, pretože v krajine nie sú žiadni migranti. Problém s migráciou môže byť užitočná národná kampaň, ale pre lokálne záležitosti potrebujú nového obetného baránka," povedal kňaz Gábor Ivány, ktorý prevádzkuje v Budapešti prístrešky pre bezdomovcov. 

Bezdomovci sú viditeľnou súčasťou Budapešti, keďže mnohokrát prespávajú v parkoch alebo podchodoch. Podľa nového zákona by bezdomovci, ktorí sa odmietnu presunúť do ubytovne, budú zapísaní do povinného pracovného programu alebo umiestnení do väzníc. Polícia im okrem iného môže zabaviť osobné veci. Ibány ale upozorňuje, že miestne ubytovne pre bezdomovcov nemajú dostatočné kapacity. Podľa jeho slov prichádzajú do azylových domov so 130 posteľami až 300 ľudí, ktorí prespávajú na karimatkách. 

Nie všetci bezdomovci, ale chcú ostať v azylových domoch a radšej prespávajú vonku. "Útulky sú plné vší a keď ich chytíte, je ťažké sa ich zbaviť," popisuje 47-ročný Erik, ktorí žije na ulici už 20 rokov. "Mestskí policajti už ma niekoľkokrát zbili. Obliekli si rukavice, aby nezanechali modriny. Najčastejšie vás presunú do iného mesta, potom už nie ste ich problém," dodal.

Vláda sa pokúša otázku bezdomovcov vyriešiť od roku 2010, keď sa Orbán prebojoval do premiérskeho kresla. Od 15. októbra bude teda vďaka novému dodatku nelegálne spať v blízkosti kultúrnych inštitútov alebo významných miest. To bezdomovcov vyženie z centra a väčšiny budapeštianskych ulíc. "Existuje mnoho krajín, ktoré zvažujú podobné kroky, ale Maďarsko je jediné, ktoré sa s tým vysporiadalo ústavne," dodal podľa theguardian.com sociológ Bálint Misetics.

Orbánov hovovrca Zoltán Kovács poukázal na to, že maďarská vláda poskytuje na bezdomovcov viac peňazí, než niektoré štáty západnej Európy a je podľa neho absurdné považovať nový zákon za bezcitný. Podľa štatistík  je z rozpočtu Maďarska určených na starostlivosť o bezdomovcov 9,1 miliardy forintov.

Na Slovensku je situácia bezdomovcov rovnako zložitá. Najmä cez zimu im ide o život:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy