Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Odštartoval najdlhší priamy let
Zdielať na

VIDEO: Odštartoval najdlhší priamy let

Spoločnosť Singapore Airlines zahájila najdlhšie komerčné lety bez medzipristátia na svete na linke Singapur - New York. Trasu dlhú viac ako 15 tisíc kilometrov lietadlo preletí za necelých devätnásť hodín. Singapurské aerolínie týmto letom obnovujú populárnu linku na letisko v Newarku, ktorú kvôli vysokým nákladom zrušili v roku 2013.

V súčasnosti je najdlhší nonstop let spoločnosti Qatar Airways z novozélandského Aucklandu do katarského Dauhá, ktorý trvá 17 hodín a 40 minút. Spoločnosť Qantas Airways má v ponuke sedemnásťhodinový let bez medzipristátia medzi austrálskym Perthom a britským Londýnom. 

Airbus A350-900ULR odštartoval vo štvrtok krátko pred 18:00 SEČ zo singapurského letiska Changi. V lietadle sú miesta pre 161 pasažierov, z ktorých 67 cestujú business triedou a 94 triedou premium economy. Menší počet sedadiel poskytne cestujúcim väčši priestor na sedenie. 

Pasažiéri v business triede majú k dispozícii vlastnú posteľ a počas letu dostanú dve hlavné jedlá. Okrem toho majú nárok na doplnkové občerstvenie. Cestujúci z triedy premium economy dostanú dve hlavné jedlá v určenú dobu a menšie občerstvenie. 

Ekonomicky výhodné

Ku komfortu cestujúcich má prispieť aj vyšší strop lietadla, väčšie okná, špeciálne osvetlenie znižujúce následky pásmovej choroby. 

Dvojmotorové lietadlo, ktoré sa vydalo na cestu zo Singapuru do New Yorku, využíva špeciálny systém, ktorý umožňuje spaľovať o 25 percent menej paliva, než spotrebujú obyčajne lietadlá tejto veľkosti. 

​Jediný zákazník

Let zo Singapuru do New Yorku by mal za normálnych meteorologických podmienok trvať maximálne 18 hodín a 45 minút. Piloti budú mať ale rezervu na viac než 20 hodín nonstop letu. 

Pre výrobcu lietadiel Airbus je spoločnosť Singapore Airlines doposiaľ jediným zákazníkom, ktorý si objednal lietadlá A350-900ULR. 
Aerolinky lietali zo Singapuru do New Yorku v minulosti so štvormotorovým lietadlom A340-500, ktorý mal ale vysokú spotrebu paliva. V roku 2013 kvôli príliš veľkej spotrebe na palivo nevýnosnú linku zrušili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy