Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opitý motorkár sa rútil 200-kilometrovou rýchlosťou. Pred súd sa ale postavil policajt
Zdielať na

Opitý motorkár sa rútil 200-kilometrovou rýchlosťou. Pred súd sa ale postavil policajt

PRAHA / V Prahe sa zdvihla veľká vlna solidarity s obvineným policajtom. Obžaloba ho totiž viní z toho, že v tuneli neprimerane zastavil opitého motocyklistu, inak recidivistu so zákazom šoférovať. Motocyklista uháňal ulicami dvestokilometrovou rýchlosťou a policajt mu prehradil cestu v protismere služobným autom.

Podporiť policajta Šimona Vaica neprišli len kolegovia, ale aj motorkári, ktorí vyjadrili svoj nesúhlas so správaním sa muža na motorke. V súdnej sieni prehrali záznam z incidentu z tunela. Motorkár so štyrikrát zadržaným vodičským preukazom a okrem iného opitý, unikal policajtom v dvestokilometrovej rýchlosti. V tuneli mu ale do protismeru vošiel policajt a prehradil mu autom cestu. Motorkár narazil do auta a ťažko sa zranil. "Ak by ho zostrelili z tej motorky, tak by som sa ani nečudoval. Pre mňa je to potenciálny vrah," uviedol Josef Kopřiva, advokát Šimona Vaice.

Na súde ale pojednávali o tom, či policajt nepoužil donucovacie prostriedky, v tomto prípade služobné auto, neadekvátne. 

​Štátny zástupca tvrdí, že policajt zbytočne riskoval, autom zatarasil cestu na poslednú chvíľu a motorkár nemohol stretu zabrániť. "Tam nebola vytvorená zátarasa, ale náhla prekážka, na ktorú sa nedali reagovať," povedal štátny zástupca Michal Muravský. Obhajoba naopak tvrdí, že keby muž na motorke išiel podľa predpisov, mohol včas zastaviť, avšak pre jeho rýchlu jazdu, policajt nemal na výber a konal podľa zákona. 

"Vinu rozhodne necítim, Konal som v záujme spoločnosti a chránil som občanov Prahy pred nebezpečným vodičom," dodal policajt Šimon Vaic.

Sudca okolo 14:00 hodiny vyniesol v prípade rozsudok, na základe sprostil viny policajta. "Dôkazy nesmú byť posudzované samostatne, ale všetky v kontexte. Kamerové záznamy nechcem preceňovať," povedal ako dôvod podľa rozsudku sudca Miroslav Rákosník. V súdnej sieni bol počuť aplaus a policajtovi padol kameň zo srdca. "Radosť neskrývam," dodal policajt. Štátny zástupca si necháva čas na odvolanie, avšak jeho názor sa nemení a myslí si, že policajt prehnane reagoval 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy