Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po silnom daždi zomrelo na Mallorce najmenej 8 ľudí, ďalší sú nezvestní
Zdielať na

Po silnom daždi zomrelo na Mallorce najmenej 8 ľudí, ďalší sú nezvestní

PALMA DE MALLORCA / Najmenej osem ľudí zomrelo a deväť ďalších je nezvestných kvôli bleskovým záplavám, ktoré na stredomorskom ostrove Mallorca v utorok vyvolal prudký dážď.

​Dvaja z mŕtvych sú Briti. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. V oblastiach postihnutých živlom zasahujú necelé dve stovky vojakov a záchranárov. Na Mallorcu má v stredu priletieť španielsky premiér Pedro Sánchez.

O dvoch mŕtvych Britoch informovala v rozhlase Antonia Bauza zástupkyňa starostu mesta Sant Llorenc, kde spadlo najviac zrážok. Mestečko leží zhruba 60 kilometrov východne od hlavného mesta ostrova Palma de Mallorca, vo vnútrozemí a fakticky na druhej strane turisticky hojne navštevovaného ostrova. Ďalšie dve obete boli miestni občania, povedala Bauza stanici Cadena SER. Posledného mŕtveho nahlásilo pobrežné mesto S'illot, ktoré od Sant Llorenc delí necelých 11 kilometrov.

Do oblasti nasadili 80 vojakov a sedem vozidiel vojenskej zásahovej jednotky, ktorí sa pridali k stovke záchranárov. Najmenej v troch ďalších mestách uzavreli školy, stovky ľudí našli núdzové prístrešie v športových zariadeniach.

Španielsky meteorologický ústav uviedol, že na niektorých miestach ostrova v utorok napršalo za štyri hodiny až 22 centimetrov. Dnes ústav očakáva silné zrážky vo východnej časti Iberského polostrova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy