Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrdina zemetrasenia v Indonézii. Odbavil lietadlo a zomrel
Zdielať na

Hrdina zemetrasenia v Indonézii. Odbavil lietadlo a zomrel

JAKARTA / Jednou z viac ako 800 obetí piatkového zemetrasenia v Indonézii je aj dvadsaťjedenročný letecký dispečer Anthonius Gunawan Agung. Dostalo sa mu vojenských pôct, pretože ako jediný z kolegov zostal v riadiacej veži letiska v Palu, aby dokončil odlet jedného z lietadiel, aj keď sa veža silno triasla.

​Otrasy o sile 7,5 stupňa vyvolali prívalovú vlnu cunami, ktorá mala devastujúce následky na ostrove Sulawesi. Zatiaľ je odtiaľ hlásených 832 mŕtvych, ale mnoho ľudí je zrejme ešte pod troskami, z niektorých sa ozývajú ľudské hlasy.

Agung bol v riadiacej veži, keď udreli prvé otrasy a jeho kolegovia sa evakuovali do bezpečia. Chcel sa uistiť, že lietadlo indonézskej spoločnosti Batik Air v poriadku odštartuje. Keď bolo vo vzduchu, bol Agung presvedčený, že sa veža zrúti, a vyskočil zo štvrtého poschodia. Do nemocnice ho previezli s vnútorným zraneniam a zlomenou nohou. Mladík, ktorý mal za mesiac osláviť 22. narodeniny, zomrel skôr, ako ho mohol vrtuľník dopraviť do inej nemocnice k nutnému ošetreniu.

Agungovu rakvu niesli vojaci v uniformách, jeho zamestnávateľ ho označil za hrdinu. Na žiadosť rodiny bolo telo prevezené do mesta Makassar na juhu ostrova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy