Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pápež súhlasil s územnou reorganizáciou katolíckej cirkvi v SR
Zdielať na
Zahraničie

Pápež súhlasil s územnou reorganizáciou katolíckej cirkvi v SR

Zdroj: RTSS

Svätý Otec Benedikt XVI. súhlasil s územnou reorganizáciou Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Svätý Otec Benedikt XVI. súhlasil s územnou reorganizáciou Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Vo štvrtok na cirkevný sviatok sv. Cyrila a Metoda to príde na Slovensko oznámiť pápežov osobitný vyslanec a legát kardinál Jozef Tomko. Rozdelí sa Bratislavsko-trnavské arcibiskupstvo. Sídelným mestom biskupa by sa mala stať Bratislava, kde by bolo centrum Bratislavskej diecézy.

Nové biskupstvo by malo vzniknúť aj v Žiline odčlenením z Nitrianskej diecézy. Územné zmeny sa dotknú aj Rožňavskej a Banskobystrickej diecézy. Rozhodnutia pápeža oznámia predstavitelia cirkvi vo štvrtok o 12:00 na tlačovej

Delenie slovenských diecéz posudzuje Vatikán už takmer päť rokov. Aj keď o delení rozhoduje Vatikán, návrh ponecháva na miestnu biskupskú konferenciu.

Na základe jej stanoviska vydá dekrét o vzniku nových diecéz. Slovenskí biskupi návrh na rozdelenie diecéz poslali do Ríma v roku 2003. So vznikom nových diecéz súvisí aj obsadenie postov biskupov. Kňazi priznávajú, že o tom je možné len špekulovať.

Medzi kňazmi sa hovorí, že bratislavským biskupom by sa mohol stať Rudolf Baláž, ktorý stojí na čele Banskobystrickej diecézy. Jeho miesto banskobystrického diecézneho biskupa by vraj mohol zaujať Tomáš Galis.

V Žiline by sa podľa niektorých informácií mal stať biskupom miestny dekan Ladislav Stromček, ktorý bol pred rokom 1989 disidentom, čo si vo Vatikáne dodnes cenia. Iní kňazi zas hovoria, že novú diecézu by mal viesť už skúsený biskup, pričom hovoria o spišskom pomocnom biskupovi Andrejovi Imrichovi.

Pápež Benedikt XVI. v januári súhlasil s rozdelením gréckokatolíckej eparchie so sídlom v Prešove. Nové gréckokatolícke biskupstvo vzniklo v Bratislave. Svätý Otec tiež pre Bratislavu vymenoval nového biskupa Petra Rusnáka, ktorý bude vysvätený v sobotu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy