Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Marocké námorníctvo spustilo streľbu po člne s utečencami
Zdielať na

Marocké námorníctvo spustilo streľbu po člne s utečencami

Zdroj: SITA

RABAT / Loď marockého vojenského námorníctva v utorok v Stredozemnom mori spustila paľbu na plavidlo s migrantmi, ktoré odmietli poslúchnuť ich výzvy. Streľba si vyžiadala jedného mŕtveho a troch ranených. 

Námorníctvo "bolo nútené" strieľať na rýchly čln riadený španielskym občanom, ktorý "odmietal poslúchnuť" pokyny, hoci sa plavil v marockých vodách, tvrdí úradný komuniké. Štyria migranti v člne boli zranení, a to vrátane Maročanky, ktorá zraneniam v nemocnici podľahla, spresnil úradný hovorca.

​Migranti podľa neho v člne ležali, a tak neboli vidieť. Španielsky kormidelník nebol zasiahnutý a bol zatknutý.

Španielsko od začiatku tohto roka zaznamenalo príchod viac ako 38 tisíc ľudí, či už námornou alebo pozemnou cestou, uvádza Medzinárodná organizácia pre migráciu (OIM). Maroko tvrdí, že od januára zabránilo 54 tisíc pokusom o prechod hraníc do Európskej únie, čo sa podľa vládneho hovorcu týkalo 7100 Maročanov.

"Zatiaľ čo sa stovky mladých Maročanov hrnú na pláže v oblasti, aby sa pokúsili prekročiť hranice, marocké úrady nedávno posilnili kontrolu a nainštalovali zábrany na prístupoch k mestám na severnom pobreží," povedal ochranca ľudských práv Mohamed Benaïssa. Ako je známe, na pobreží leží tiež Ceuta, španielska enkláva v severnej Afrike, kam sa cez zábrany snažia preniknúť stovky migrantov.

Od začiatku septembra sú sociálne siete zaplavované zábery ukazujúcim, ako sa mladí Maročania v nafukovacích člnoch plavia do Španielska. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy