Polojasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Českým komunistom vyšla kalkulácia
Zdielať na
Zahraničie

Českým komunistom vyšla kalkulácia

Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew/

Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí.

Komunistom vyšiel ich zámer a podarilo sa im znovu zabrať úlohu rozhodujúceho jazýčka na váhach, konštatuje dnes rakúska tlač k bezvýslednej prvej voľbe českého prezidenta.

Der Standard zdôrazňuje, že obidve veľké strany sa síce cítia potvrdené vo svojich pozíciách a vinu za nedôstojné divadlo zvaľujú na tú druhú, tým tretím vzadu, ktorý sa smeje, sú ale komunisti. Tým vyšla ich dopredu ohlásená taktika, ktorej cieľom je zvýšiť vlastnú cenu v nádeji, že to prinúti či už Václava Klausa alebo Jana Švejnara k politickým ústupkom.

Klaus zjavne dúfal, že podobne ako pred piatimi rokmi nejaký ten hlas od komunistov získa a tým voľbu rozhodne vo svoj prospech. Osudným sa mu ale asi stalo, že krátko pred hlasovaním nečakane jasne vyslovil nesúhlas voči účasti KSČM vo vláde, usudzuje denník.

Švejnar síce nevyhral, ale aj napriek tomu sa mu podaril malý zázrak: počas asi dvoch mesiacov zmenil českú politickú scénu a z prakticky celkom neznámeho muža sa dostal v prieskumoch verejnej mienky dokonca pred populárneho Klausa. Stačilo mu k tomu turné po celej krajine, ktorému venovali veľkú pozornosť médiá. Na tento vývoj nakoniec musel reagovať i Klaus a pristúpil na debatu pred kamerami, ktorú pôvodne rozhodne odmietal, píše der Standard.

Tiež Die Presse konštatuje, že komunistom vyšla ich hra a do budúcej voľby zrejme postaví vlastného kandidáta. Lenže táto skutočnosť môže situáciu skôr ďalej skomplikovať.

Noviny si tiež všímajú najmä "nedostatočnú politickú kultúru, ktorá voľbu sprevádzala a ktorá zasadila ťažkú ranu už aj tak malej dôvere občanov v politikov". Výsledkom je, že v Čechách silnie presvedčenie, že by v budúcnosti už mal prezidenta voliť ľud v priamych voľbách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy