Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zákaz alkoholu v nočných hodinách. Milovníci liehovín budú na suchu
Zdielať na

Zákaz alkoholu v nočných hodinách. Milovníci liehovín budú na suchu

KRAKOV / Sobotňajšie večery znamenajú pre mnohých relax a zábavu v meste. A k tomu často patrí aj fľaša alkoholu. Predavač ho ale môže odmietnuť predať a nielen pre nízky vek.

V Krakove zdá sa došlo k najhoršiemu pre mnohých milovníkov piva, vína, či tvrdšieho alkoholu. Miestne mestské zastupiteľstvo schválilo zákon, podľa ktorého sa zakazuje predaj alkoholických nápojov v nočných hodinách. "Vyžiadali si to samotní obyvatelia. V niektorých lokalitách kde sa predával alkohol, sa už kvôli opilcom v noci vôbec nevyspali," uviedol Dariusz Nowak, hovorca mesta. 

​Zákaz by sa mal aktuálne vzťahovať iba na predajne v ktorých možno alkohol kúpiť počas celej noci. V reštauráciach a baroch by mali aj naďalej klientom naliať. Kritici ale tvrdia, že opití ľudia raz musia z krčiem vyjsť a problém sa tým nerieši. "Chceme aby sa nočný život neodohrával na ulici, ale neverejne," povedal Lukasz Wantuch, poslanec zastupiteľstva. 

"Obyvatelia z historického centra vnímajú zákaz pozitívne. Ale treba si uvedomiť aj druhú stranu mince. Krakov totiž žije z turizmu," obáva sa Tomáš Kašaj, generálny konzul SR v Krakove. 

Z celej situácie sú nešťastní aj obchodníci, ktorí majú počas noci najväčšie tržby. Tvrdia, že prídu o klientov. "Bojovali sme za slobodu. A oni nám tu znova zavádzajú totalitu," povedal Pán Lukáš, majiteľ obchodu. 

Aktuálne v Krakowe platia prechodné ustanovenia, počas ktorých majú predajcovia obmedziť predaj alkoholu po 22:00. Avšak v praxi sa ukázal, že alkohol sa dá zohnať bez najmenšieho problému. "Áno, vieme o tom. Jeden z obchodov dokonca vydáva lístky pri vstupe a tvári sa ako reštaurácia. Existuje tisíc spôsobov ako to obísť, " dodal Lukasz Wantuch.

​Počas zábavy môže byť alkohol zlým spoločníkom. Vedia o tom aj policajti na festivaloch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy