Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Súd rozhodol. Obrovské odškodné od cirkvi dostane žena, ktorú znásilňoval kňaz
Zdielať na

Súd rozhodol. Obrovské odškodné od cirkvi dostane žena, ktorú znásilňoval kňaz

Archívna reportáž

VARŠAVA / Obrovské jednorázové odškodnenie a doživotnú rentu bude musieť platiť poľská cirkev žene, ktorú v 13 rokoch odviedol od rodičov a následne znásilňoval kňaz.

Už pred rokmi cirkev odmietla vyplácať peniaze obetiam obťažovania či dokonca znásilňovania. Podľa ich slov by  mal zodpovednosť za finančné odškodnenie niesť samotný vinník. Súd v Poznani, ale nesúhlasí s týmto názorom:"Ak by kňaz neučil náboženstvo a ak by nebol duchovným, s obeťou by sa nestretol." Podľa sudkyne nesie cirkev zodpovednosť, lebo sa udalosti odohrali počas výkonu pracovnej náplne kňaza. 

K vyjadreniu došlo v rámci prípadu, v ktorom kňaz Roman B. presvedčil rodičov dievčat, že by pre ňu bol vhodný pobyt v internátnej škole. Rodičia povoli a dokonca kňazovi umožnili aj aby dievčinu na miesto odviezol. "Nebola to žiadna internátna škola, len prázdny byt," povedala zneužívaná žena. "Bol silný a vážil asi sto kilogramov. Kričala som a prosila, aby prestal. Začal ma nútiť, aby som si zobrala liek. Bola som po ňom otupená a ospalá. V nasledujúcich dňoch ma začal biť, ponižovať ma a vyhrážať, že ma zabije. Často ma odviezol do presbytéria v Stargarde. Večerali sme s ostatnými kňazmi a potom ma zobral do svojej izby. Kňazi neboli prekvapení, že som s ním spala," uvádza žena podľa novinky.cz v spise. 

Po niekoľkých mesiacoch sa dievčina odvážila zveriť učiteľovi. Kňaza na základe toho zatkli v júni 2008, odsúdený bol ale až v roku 2010 na štyri roky väzenia. Spor o odškodnení ale nebol v tom istom roku uzavretý. Cirkevný rád ponúkol žene finančnú pomoc, ale jej prijatím by sa zriekla ďalších nárokov. Miesto toho sa obeť rozhodla dovolať spravodlivosti na súde. 

Na základe rozsudku má cirkev zaplatiť skoro 250 000 eur a mesačne približne dvestoeurovú rentu. Verdikt nie je právoplatný, odvolal sa proti nemu cirkevný rád, ku ktorému kňaz patril. Odvolací súd sa má prípadom zaoberať 20. septembra.

Pozrite si reportáž o vyjadrení hanby Vatikánu ku konaniu niektorých kňazov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy