Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SpaceX zverejnila meno turistu, ktorý pôjde na cestu okolo Mesiaca
Zdielať na

SpaceX zverejnila meno turistu, ktorý pôjde na cestu okolo Mesiaca

Archívne video

LOS ANGELES / Svet už pozná meno prvého turistu, ktorý sa vydá na cestu obežnou dráhou okolo Mesiaca. Bude to japonský miliardár Jusaku Maezawa. V pondelok to vyhlásil šéf americkej spoločnosti SpaceX Elon Musk.

Cesta s prvým turistom k Mesiacu by sa mala uskutočniť v roku 2023. Koľko peňazí za cestu zaplatil 24- ročný japonský podnikateľ Jusaku, zatiaľ známe nie je. Uviedol však, že so sebou vezme 6 - 8 umelcov, pretože on sám je umelec. Na obežnú dráhu Mesiaca sa pozrú ako prví ľudia od 70. rokov, kedy Spojené štáty skončili s vesmírnym programom Apollo. 

Cestu má uskutočniť úplne nová využiteľná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s ktorou chce SpaceX kolonizovať Mars. Na jej konštrukcii firma ešte pracuje. 

Maezawa je v Japonsku populárna osobnosť a  za hranicami svojej krajiny sa preslávil ako nadšený milovník umenia. Minulý rok kúpil v aukcii obraz amerického umelca Jeana -Michela Basquiata, za rekordných 110,5 miliardy dolárov. Kedysi bol aj bubeníkom v punkovej skupine. Podnikať začal koncom 90. rokov v hudobnom priemysle. V roku 2004 založil aj internetový obchod s oblečením Zozotown. 

Pozrite si reportáž o Mesiaci. Objavili tam ľad: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy